VAIPPOJEN KOEAJO 2017

Meillä on vaipparalli täällä juuri parhaimmillaan, ja vaippaa saakin olla vaihtamassa ihan koko ajan. Säästääkseni teidät loppuviikon ruokahaluttomuudelta sanottakoon näin, että hyvin toimii neidin vatsa. Pojilla me käytettiin oikeastaan koko vauva-aika aina potalle oppimiseen saakka Liberoa New Bornista Comforttiin ja Up&Go -vaippoihin, joten luonnollisesti nytkin aloitettiin Liberolla Even kanssa, itseasiassa jo heti synnärillä. Kotona Evelle otettiin suoraan käyttöön Liberon Touch -vaipat, jotka on olleet ihan ykköset kaikista näistä vaipoista, mitä nyt ollaan kokeiltu. Ne ovat pehmeitä, imukykyisiä ja joustavia, joten parempaa ei ole kyllä kellään muulla vaippamerkillä vielä ainakaa tällä meidän kylän kaupoissa tarjolla. Ainoa miinus noissa on se, että ne ovat malliltaan vähän liian lyhyet, joten meidän istumaan punkeava neitokainen kokee vatsan alle jäävän vaippareunan vähän hankalana. Harmikseni meidän lähikaupoista ei kuitenkaan saa Touch -vaippoja, joten niitä tulee nyt hankittua vain keskustan kauppareissuilla, pienemmillä reissuilla on ostettu Comfortia. Koska Touch -vaipat ovat meidän ylivoimaiset kestosuosikit niin en sisällytä niitä tähän vaippavertailuun mukaan. Testattavaksi valitsemamme vaipat olivat Pampers Baby-Dry, Libero Comfort, Muumi Baby ja näiden lisäksi vertailuun pääsi halppismerkki Bella Babyn Happy. Vaippojen valinnassa tärkeää meille on vaippamerkin ekologisuus ja vaipan mukavuus, joten vertailussa otin huomioon erityisesti nämä kaksi tekijää. Ekologisin ratkaisu toki olisi kestovaippailu, mutta valitettavasti omat rahkeeni eivät siihen riitä. 

Pampers Baby-Dry (koko 4: 8-16kg) 

Pampers on tunnettu ja luotettu amerikkalainen vaippamerkki, jonka kehittely aloitettiin jo 50-luvulla. Pampers on P&G -tuoteperheen alainen muiden tunnettujen tuotemerkkien kanssa (esim. Oral-B, Fairy, Braun, Duracell, Always jne.) Vaippa on hämmästyttävän ohut ja malliltaan pitkä ja kapea. Pitamateriaali tuntuu hieman paperimaiselta ja vaipassa on melko voimakas haju paketista otettaessa. Vaippa on sinivalkoinen ja paketissa on vaippoja neljällä eri kuvalla; kissa ja koira autoilemassa, violetti lintu kaulahuivissaan kävelyllä, autoileva nalle sekä nalle ja lintu ämpäreissä. Vaippojen kuvioinneilla ei sinänsä ole mitään merkitystä, nehän jäävät jokatapauksessa vaatteiden alle piiloon ja päätyvät lopulta roskikseen. Pampersilla ei ole joutsenmerkkiä, joka onkin päällimäinen syy, miksi emme käytä sen tuotteita pääsääntöisesti.  On kuitenkin hienoa, että Pampers on jo yli kymmenen vuoden ajan toiminut yhteistyössä Unisefin kanssa ja tukenut näin äitien ja vastasyntyneiden jäykkäkouristuksen voittamista. Pampersin vaipat aiheuttivat meidän pojille vaippaihottumaa, mutta Evelle ei kuitenkaan ihottumaa tullut. Vaippa on todellakin imukykyinen, varsinkin ollakseen noin ohut. Vaipan sisällä on Double Dry-Zones -kerroksia, jotka näkyvät vaipan sisäpinnalla pieninä ympyröinä. Koko yötä vaippa ei kuitenkaan pärjännyt meidän neidin ruokailutahdille ja pisumäärälle, vaan pyjama oli aamulla ihan hitusen kostea ja päätyi pyykkiin. Tykkään siitä, että vaippa on pitkän mallinen, jolloin se ei jää inhottavasti ruttuun täyden pullean vauvamassun alle, vaan pysyy mukavasti navan korkeudella. Vaippa on myös kapea, joten se muotoutuu hyvin vauvan vartalon myötäisesti. Plussaa myös siitä, että näissä ei tullut yksiäkään ohivuotoja! 

Libero Comfort (koko 4: 7-11kg) 

Libero on vuonna 1929 perustetun Ruotsalaisen Svenska Cellulosa Aktiebolagetin (SCA) valmistava tuotemerkki. SCA on johtava maailmanlaajuinen hygienia- ja metsäteollisuusyhtiö, jonka tuotteita myydään noin sadassa eri maassa ja heidän tuotteisiinsa kuuluvat myös mm. Libresse ja Lotus. Libero Comfort -vaippojen kanssa olemme vanhoja tuttuja poikien vauva-ajoilta. Vaipassa on miedompi pakkaushaju kuin Pampersissa. Juuri nyt vaipoissa on hauska Super hero edition, ja pakkaus sisältää kahdenlaisia vaippoja; sinisiä tähtilogolla ja violetteja salamalogolla. Liberolla on usein tällaisia vaihtuvia teemoja vaippojensa kuoseissa, mikä on toki hauskaa vaikkakin jokseenkin turhaa. Nämä vaipat ovat pinnaltaan hieman paperimaisia, eivät kuitenkaan yhtä ropisevia kuin Pampersin. Vuotosuojat ovat Pampersia pehmeämmät. Vaippa on malliltaan leveä ja lyhyt, ja valitettavasti se on ainakin meillä aiheuttanut hieman päänvaivaa. Leveys aiheutti ongelmia sekä näissä tavallisissa että myös Touch -vaipoissa, kun Eve oli vastasyntynyt, ja ohivuotoja tuli lähes jatkuvasti. Nyt ohivuotoja ei tule Liberon vaipoissa kuin harvakseltaan, mutta lyhyehkö malli ja paksumpi vaippa on vähän hankala, sillä se jää ikävästi vatsan alle, kun vauvaa pitää esimerkiksi sylissä puoli-istuvassa asennossa.. Isommat vaipat taas sitten ovat liian isoja. Iso plussa Liberolle tulee kuitenkin voiteettomuudesta, Joutsenmerkistä ja FSC-sertifikaatista, joka takaa yrityksen panostuksesta kestävään kehitykseen ja vastuulliseen metsänhoitoon. Miinusta sitten tuleekin vaippojen sisältämistä hajusteista. Libero -vaipat pitävät paksuutensa ja imukykynsä puolesta sekä vauvan että pyjaman kuivana koko yön, jos satunnaisia ohivuotoja ei lasketa. Huomasin kuitenkin, että Comfort -vaipat eivät ime yön aikana kaikkea kosteutta, ja peppu punotti sen vuoksi aamulla. Touch -vaipat sen sijaan eivät jätä ihoa kosteaksi yönkään jäljiltä. Libero voisi panostaa vaippojen muotoiluun ja itse olisin jopa valmis ostamaan erikseen ohuempia päivävaippoja ja yöksi paksumpia yövaippoja, jos sellaisia tulisi tässä Touchin takaamassa pehmeydessä. Liberon vaipoissa on kätevä kosteusindikaattori, joka on varmasti varsinkin tuoreille vanhemmille hyödyllinen tunnistamaan vaipanvaihdon tarpeen.

Muumi Baby (koko 4: 7-14kg)

Kolmas koekaniini on Muumi Baby, jota meillä ei ole koskaan ennen testattu. Muumivaipat valmistaa Delipap, joka on ainoa Suomessa kertakäyttövaippoja valmistava yritys. Muita Delipapin valmistamia tuotteita ovat mm. Vuokkoset, Helmi Baby- ja Helmi Vanu -tuotteet. Muumi Baby -vaipoilla on Joutsenmerkki ja Delipap valmistaa tuotteensa yhteistyössä Allergia- ja astmaliiton kanssa. Muumivaipat eivät sisällä mitään lisättyjä kemikaaleja, kuten klooria, tuoksuja tai voiteita, ja ne ovat pakkauksesta otettaessa täysin hajuttomia! Muumivaippojen pinta on aivan hitusen pehmeämpi kuin Pampersissa ja Liberossa, mutta vuotosuojat ovat selkeästi pehmoisemmat. Kooltaan muumivaippojen nelonen vastaa tismalleen Liberon kokoa, eli omaan makuuni tämäkin saisi olla hieman pidempi ja kapeampi malliltaan. Muumivaipan sisus on todella pehmeä ja mukavan tuntuinen ihoa vasten ja vaippa itsessään on todella paksu. Imuteho vastaa Libero Comfortia. Vaippa on väritykseltään valkoinen vihreillä reunuksilla ja tottakai sitä somistaa Muumipeikko, Niiskuneiti ja Pikku Myy. Valkoinen vaippa on koristeltu myös vihreillä näkinkenkien kuvilla. Kotimaisuus ja ekologisuus tuovat näille vaipoille todella ison plussan, mutta muotoilusta valitettavasti lähtee pisteitä. Vaippa ei muotoudu riittävän tiukasti jalkojen ympärille, ja tästä syystä nämä aiheuttivat meillä toiseksi eniten ohivuotoja. Pakko sanoa, että odotukset olivat korkealla Muumivaippoja kohtaan. Haluaisin todella jatkossa vaihtaa näihin kotimaisiin vaippohin, mutta Liberon Touch -vaipat vievät kyllä pidemmän korren sekä mukavuudessa että muotoilussa, joten Muumit jäävät meiltä vieläkin kauppohin.

Happy  (koko 4: 8-18kg)

Neljäntenä testiin pääsivät Bella Babyn Happy -vaipat. Vaipan pinta on hämmästyttävän pehmeä, ja lähentelee jopa Touch -vaippojen pehmeyttä. Ulkonäkö on ihan kiva, violetteja eläinkuvia valkoisella pohjalla. Näiden hajusteita sisältävien halppisvaippojen pakkaustuoksu on testattavista voimakkain, mutta lateksia tai klooria ne eivät pakkauksen mukaan sisällä. Vaipoissa on sinivihreä puuteria sisältävä sisäosa, jonka tarkoituksena on muuttaa nesteen koostumus geelimäiseksi vaipan kastuessa. Tiedä sitten, kuinka tarpeellinen kyseinen toiminto on, vaippojen imuteho nimittäin oli äärimmäisen huono.  Tarrasiivekkeet ovat aivan liian leveät ja niiden materiaali ei jousta eikä anna ollenkaan periksi, toisin kuin kalliimmissa vaippamerkeissä. Myös sekä vaipan selkä- että etuosa ovat selkeästi joustamattomammat kuin toisissa vaipoissa. Vaipan muotoilu on muuten hyvä, ja vastaa malliltaan Pampersia. Vaippa on pitkä ja kapea, mutta paksuudeltaan Muumivaippaa vastaava. Vaipan reunat muotoutuvat jopa Muumivaippaa paremmin, mutta eivät aivan yllä Liberon tai Pampersin tasolle. Vuotosuojat ovat lähes olemattomat, ja näissä vaipoissa tulikin eniten ohivuotoja. Bella Babylla ei ole Joutsenmerkkiä, ja pakkauksessa on vain ”Made in Europe” logo, eli mitään sertifikaatteja ei tälle tuotteelle ole myönnetty. Bella Babyn verkkosivuilla kuitenkin mainitaan, että tuotteet ovat huolellisesti suunniteltu ja optimoitu ympäristötekijöille, ja he ovat mukana TZMO:n kanssa tukemassa naisten koulutustoimintaa, terveyttä sekä perhetyöpajoja. TZMO:n toiminta ei ole itselleni tuttua, enkä siitä oikei löytänyt mitään tietoa, mutta kyseessä on ilmeisesti jokin saksalainen järjestö. Sivut eivät kuitenkaan vakuuttaneet minua, ja luotan enemmän pohjoismaisiin brändeihin.
Lopputulos ei yllätä; kalliimmat brändit pärjäsivät vertailussa halppismerkkiä paremmin. Voi kun saisi vielä yhdistettyä Libero Touchin pehmeyden ja Pampersin muotoilun Muumivaippojen kotimaisuuteen, ekologisuuteen ja kemikaalittomuuteen, niin täydellinen vaippa olisi siinä. Toivottavasti kaikki nämä yritykset jatkavat tuotantolinjojensa kehittämistä yhä ekologisempaan suuntaan ja ottaisivat kiinni myös meidän kuluttajien palautteista ja parannusehdotuksista. Oli tosi mielenkiintoista tehdä vähän salapoliisityötä näiden brändien taustoihin ja arvoihin, ja opin itse ainakin ihan hurjasti uusia asioita tätä postausta kootessani. 
Tähän loppuun haluan vielä antaa pari vinkkiä vaippailuun. Ensinnäkin kokoa ei kannata valita pelkästän vauvan painon ja pakkauksessa olevan painohaarukan perusteella. Hoikkarakenteiselle vauvalle voi sopia pitkäänkin pienempi koko, jolloin ohivuotoja ei pääse niin helposti tapahtumaan.  Mikäli pienemmän vaipan vyötärö tuntuu kiristävän, liimaa tarrat hieman vinottain vaipan etureunan keskiosaa kohden nousten. Vastaavasti taas rakenteeltaan pyöreämmät vauvat voivat huoletta siirtyä aiemmin jo seuraavaan kokoon. Toinen vinkki on sellainen, että paketista otettua uutta vaippaa kannattaa hieman pyöritellä ja rutistella käsillä, jolloin se hieman pehmenee ja muotoutuu sitten paremmin vauvan kehoa vasten.
Mitä vaippamerkkiä teillä käytetään?
Somet

Posted by

Moikka! Olen Heidi, 27-vuotias bloggaaja, harrastevalokuvaaja ja kolmen lapsen äiti Pirkanmaalta. Blogini on kokoelma minulle tärkeitä asioita, kuten lapsiperhearkea, luonnonystävän teemoja sekä hyvinvointia käsitteleviä aiheita.

6 thoughts on “VAIPPOJEN KOEAJO 2017

  1. Ihana vertailu :DMeillä käytetään halvinta mahdollista rahatilanteen takia. Eli juuri nämä happyt menossa koossa 3 ja 4 ja olen ollut todella tyytyväinen niihin.

  2. Kiitos! Niin, se on varmasti tosi paljon lapsestakin kiinni, että mikä sopii kenellekin! 🙂 Meillä Happyt kastuivat läpi alta aikayksikön :D.

  3. Kestovaipat olisi kyllä halvin mahdollinen 😉 Itse ostin ison kestopaketin tori.fistä parillakympillä ja olen sillä jo pärjännyt pitkälle.

  4. Kiva, että ne sopii teidän tytölle! Mä toivon, että meidän tytön vähän kasvaessa ja vartalonmuodon muuttuessa alkaisi istumaan ne myös meille paremmin :).

Vastaa