SYNNYTYSVUODEOSASTO – TUNNIT PUNTARISSA

Kuinka kauan haluan olla sairaalassa synnytyksen jälkeen?

Anttia synnyttäessäni tokaisin kätilölle, että haluaisin kotiin mahdollisimman pian synnytyksen jälkeen. Pojan synnyttyä, kysyin polikliiniseen synnytykseen kuuluvan nopean kotiutumisen mahdollisuutta. Kätilön mielestä estettä ei ollut, minä voin ihan hyvin ja Antti oli täysin terve. Synnytysvuodeosastolle siirtyessämme hoitaja huolestui kuitenkin siitä, että olin pyörtynyt pian synnytyksen jälkeen suihkussa ja menetin suhteellisen paljon verta kokooni nähden. Myös pojan bilirubiiniarvot alkoivat kohota ja kehon lämpö laskea, joten eipä meillä sitten ollutkaa enää minkäänlaisia mahdollisuuksia päästä kotiin samana päivänä. Antti syntyi vartin yli kaksi iltapäivällä, joten olisimme polikliinisesti päässeet kotiin kahdeksan aikaan illalla. Laitoin sormet ja varpaat ristiin, että huomenna sitten! Ei, ei toivoakaan. Kovasti sitä aamulla lupailtiin, että olis mahdollisuudet päästä kotiin. Muutama tunti myöhemmin se ei enää käynytkään. Pojan lämpö oli jo normalisoitunut ja bilirubiiniarvotkin alkoivat tasoittua, kyse oli siis vain fysiologisesta kellastumisesta, joka on vastasyntyneillä voimakkaimmillaan 3-4 vuorokauden iässä. Mutta kun ei niin ei. Alkoi kyllä siinä vaiheessa jo tuntua aika turhauttavalta olla sairaalassa. Vihaan sairaaloita. Oma vointini oli mainio, pojan vointi oli hyvä ja imetys ja vauvanhoito sujuivat loistavasti. Tällä kertaa hoitaja sanoi syyksi, että lääkäriä täytyy vähän odotella. Sit kun lääkäri oli vapaa katsomaan Anttia, hän sanoi, että kives ei ole laskeutunut, olkaa yksi yö vielä, kun ei ehdi tänään enää kysyä vanhemmalta lääkäriltä mielipidettä. Ei se kiveksen laskeutumattomuus mitenkään olisi siihen kotiinpääsyyn edes vaikuttanut, näin totesi vanhempi lääkäri seuraavana päivänä. Noh, toisena päivänä synnytyksestä sitten vihdoinkin päästiin lopputarkastukseen, ja eikös minulle sitten tullut kamalan paha olo, kun maito alkoi oikein kunnolla nousta rintoihin! Alkoi huimata ja silmissä sumeta. Tilanne ONNEKSI korjaantui makealla mehulla, ja päästiin kotiin.

Oon nyt alkanu miettimään kotiutumista pikkuveljen kanssa. Aluksi olin ihan varma, että haluan tällä kertaa kotiin heti 6-8 tuntia synnytyksen jälkeen. Sitten aloin miettimään noita huonoja puolia, enkä olekaan enää yhtään varma haluanko sitä. Tässä nyt ensin vähän faktatietoa synnytyksen jälkeisistä kotiutumisvaihtoehdoista:

Normaali kotiutuminen, vauvan ollessa vähintään 48 tunnin ikäinen.
Edellytykset:
– Synnyttäjä on ensi- tai uudelleensynnyttäjä, jolla on täysiaikainen raskaus. Imettäminen onnistuu, ja kotona on apua saatavilla.
– Vastasyntynyt vaikuttaa terveeltä ja hyväkuntoiselta, lääkärintarkastuksessa ei ole löytynyt mitään estettä kotiutumiselle.
– Synnyttäjä varmistaa jo sairaalassa ollessaan, että terveydenhoitajan kotikäynti onnistuu viikon kuluessa synnytyksestä.

Lyhytjälkihoitoinen synnytys, vauvan ollessa 24-48 tunnin ikäinen.
Edellytykset:
– Synnyttäjä on terve ensi- tai uudelleensynnyttäjä, jolla on normaali, täysiaikainen synnytys ja raskaus. Imettäminen onnistuu ja kotona on apua saatavilla.
– Vastasyntynyt vaikuttaa terveeltä ja hyväkuntoiselta, lääkärintarkastuksessa ei ole löytynyt mitään estettä kotiutumiselle.
– Perheen sosiaaliset edellytykset ovat olemassa. Kotiapu on järjestyksessä ja perhe on motivoitunut ja sitoutunut varhaiseen kotiutumiseen.
– Kotiutumisen jälkeen on poliklinikkakäynti sairaalassa 2-4 päivän kuluessa kotiutumisesta. Tästä maksetaan poliklinikkamaksu.

Polikliininen synnytys, vauvan ollessa 6-24 tunnin ikäinen.
Edellytykset:
– Perhe, synnyttäjä ja vastasyntynyt kuten yllä.
– Sosiaaliset edellytykset, kotiapu, sitoutuminen ja motivaatio kuten yllä.
– Polikliinisestä synnytyksestä on sovittu neuvolan terveydenhoitajan kanssa. Ensimmäisen kotikäynnin tulee tapahtua vuorokauden kuluessa synnytyksestä.
– Kotiutumisen jälkeen on poliklinikkakäynti sairaalassa 2-4 päivän kuluessa kotiutumisesta. Tästä maksetaan poliklinikkamaksu.

Hyviä ja huonoja puolia:

Polikliininen synnytys:
+ Pääsee pian kotiin.
+ Ei tarvitse maksaa sairaalamaksua kuin yhdeltä päivältä.
+ Vuodepaikka vapautuu nopeasti muille.
– Polikliininen synnytys ei onnistu jos synnyttää yöaikaan. Lääkärintarkastuksia tehdään vain päivisin, ja näin kotiutuminen onnistuu vasta silloin.
– En ehkä osaa arvioida vauvan kellastumista ja näin huolestua bilirubiineista.
– Huolestuminen, stressi ja väsymys estävät maidonnousua.
– Täytyy mennä takaisin synnytyssairaalaan muutaman päivän kuluessa kotiutumisesta, lapsivuodeaika häiriintyy.
– En ehkä osaa arvioida itse kohdun palautumista ja verenvuodon määrää.

Lyhytjälkihoitoinen synnytys:
+ Pääsee kotiin 1-2vrk kuluessa synnytyksestä.
+ Maito on jo ehkä alkanut nousta ja imetys lähtenyt hyvin käyntiin.
+ On ehtinyt levätä ja olen luultavasti tässä vaiheessa jo kyllästynyt sairaalaan.
+ Pääsee oman perheen rutiineihin ja opettelemaan taas vauvanhoitoa omassa ympäristössään.
+ Mies on ehtinyt käymään kotona ja luultavasti laittanut paikkoja kuntoon, ettei minun tarvitse ryhtyä heti siivoamaan, jos on lähdetty kiireellä.
– Täytyy palata synnytyssairaalaan muutaman päivän kuluessa kotiutumisesta.

Normaali kotiutuminen:
+ Maito ehtii nousta jo synnytyssairaalassa, imetys lähtee hyvin käyntiin.
+ Ehdin luomaan hyvän suhteen vauvaan kaikessa rauhassa.
+ Olen levännyt ja täysin kyllästynyt sairaalaan.
+ Ei tarvitse palata synnytyssairaalaan, terveydenhoitajan kotikäynti viikon kuluessa riittää.
+ Ei huolta vauvan terveydestä tai omasta palautumisesta.
– Sairaalassa joutuu olemaan monta yötä.
– Jokaiselta päivältä menee sairaalamaksu.
– Kauhea ikävä Anttia! Ja Antillakin varmaan äitiä.

Näiden perusteella toivoisin vauvan syntyessä täysiaikaisena ja terveenä pääseväni kotiin lyhytjälkihoitoisen synnytyksen jälkeen, tai samalla tavalla kuin Antin kanssa. Antti siis syntyi 3.10.2012 vartin yli kaksi iltapäivällä ja kotiin pääsimme 5.10.2012 neljän aikoihin. Eli Antti oli jo 50 tunnin ikäinen, eikä tarvinnut sitten mennä enää takaisin synnärille tarkistettavaksi. Unohdan nyt kokonaan tuon polikliinisen synnytyksen, koska imetyksen käynnistyminen on erittäin tärkeää, enkä luota siihen, että se käynnistyy niin helposti kotona Antin pörrätessä ja vieraiden tulviessa kylään (tätä pelkään, ja niin luultavasti tapahtuu vastusteluista huolimatta..) Haluan myös olla varma, että vauvan lämpö ja bilirubiiniarvot ovat normaalit, ennen kuin lähdemme kotiin.

Vastaa