SUIHKUKAAPIN OVI ”RÄJÄHTI”

Meillä oli vähintääkin draamaattinen lauantai-ilta nyt viikonloppuna. Olin päivän juossut asioilla, sillä sunnuntaina juhlittaisiin Antin toiset 7-vuotisjuhlat, tällä kertaa sukulaisten kera. Tulimme pojan kanssa kotiin ostoksilta viiden jälkeen. Aloin heti laittaa olohuonetta uusiksi, sillä olin löytänyt kirppikseltä ihan täydellisen sohvapöydän meidän olkkariin ja halusin heti siivota ja laittaa paikat kuntoon.

Noin puoli kahdeksan aikaan olin valmis. Olimme sopineet, että sen jälkeen leikkaan mieheni ja meidän 5-vuotiaan hiukset. Hiustenleikkuun jälkeen mieheni meni tietysti suihkuun, jotta saa irtokarvat pestyä pois, ja hän otti mukaansa 2-vuotiaan tyttäremme. Sillä välin ryhdyin siistimään 5-vuotiaan tukkaa. Viimeistelin Eetun hiuksia ja olin juuri lähettämässä hänetkin suihkuun, kun yhtäkkiä kuului ihan valtava rysähdys. Eveliinan hysteerinen itku kantautui pesuhuoneesta eteiseen. Olin ihan varma, että mieheni on kaatunut tai pyörtynyt, ja ehkä heilauttanut vahingossa samalla saippuatelineen lattialle ja oven irti suihkukaapista. En olisi ikinä voinut kuvitellakaan, mitä oikeasti tapahtui.

Ryntäsin pesuhuoneeseen ja avasin oven, joka ei mainannut kunnolla edes aueta ensiyrittämällä. Työnsin sitä varovasti hiljalleen auki, ja sen alta kuului kovaäänistä rutinaa. Samalla huomasin, että pesuhuoneen lattia oli AIVAN täyttä pieniä lasinsirpaleita, joiden keskellä, lasinsirujen päällystämänä, nököttivät kauhuissaan oleva taapero ja mieheni. Suihkukaapin ovi oli tuhoutunut pieneksi silpuksi, ilman mitään syytä. Mieheni huusi, että auta, ja koppasin lasimeren keskellä täysin paniikinomaisesti huutavan tytön syliini. Häneltä valui suihkuveden mukana verta joka puolelta, ja tilanne näytti siinä hetkessä ihan älyttömän rajulta. Hän oli saanut haavan päähänsä, muutaman käteen, jalkoihin ja jalkapohjiin. Kädet vapisten vein tytön pesuhuoneen viereiseen vessaan ja asetin hänet varovasti pöntön päälle istumaan. Tyttö oli aivan lasipölyn peitossa, ja hänen koko kehonsa kimmelsi vessan valossa. Nyppäsin samantien isoimmista haavoista lasinsirut pois pinseteillä, ne olivat luojan kiitos sen verran ihon pinnassa, että näkyivät ja olivat tehneet suhteellisen siistireunaiset pienet haavat tyttöön. Peitin Even pyyhkeellä, ja kysyin, että pärjääkö hän hetken aikaa siinä. Eve sanoi pärjäävänsä. Nappasin hänestä vielä kuvan siltä varalta, että siitä olisi hyötyä asiaa selvittäessä, ja pyysin Eetua hänen seurakseen vessaan. Ryntäsin taas pesuhuoneeseen, ja hetken siinä mietin, että mitä oikein teen. Raivasin miehelle kulkuväylää lasinsirpaleiden keskelle, jotta hänkin pääsisi pois pesuhuoneesta satuttamatta itseään enempää.

Eveliina oli onneksi jo peseytynyt onnettomuuden sattuessa, ja oli tulossa pois päin suihkusta. Hän ei näin ollen saanut siruja silmiinsä tai esimerkiksi suuhunsa. Mieheni sen sijaan oli aivan suihkukaapin vieressä, kun ovi ilman mitään syytä vain räjähti miljoonaan osaan. Hän sai muutaman syvähkön vekin ja lukuisia pieniä haavoja ympäri kehoaan, ja yhden lähelle silmäänsä. Onneksi molemmat välttyivät pahemmilta vaurioilta, siinä olisi voinut käydä todella huonosti.

Mieheni meni myös vessaan putsaamaan suurimpia haavojaan siksi aikaa, että siivosin pesuhuoneen lattian lasinsiruista. Eveliina oli pienessä shokkitilassa tapahtuneen jälkeen, ja hän vapisi kuin haavanlehti. Siinä kohtaa ei olisi ollut mitään järkeä laittaa hänelle vaatteita ja lähteä päivystykseen, sillä lasi olisi vain painautunut syvemmälle ihoon. Pesuhuoneen siivottuani molemmat pääsivät suihkuttamaan lasinpalat ja lasipölyn pois iholtaan ja hiuksistaan. Tässä kohtaa Eveliinan haavat olivat jo umpeutuneet, eikä hän ollut enää itkuinen. Niin reipas pieni rakas. Siivouksen ja suihkuttelun jälkeen kello lähenteli jo kymmentä, joten koimme järkevimmäksi laittaa lapset nukkumaan, ja katsoa aamulla onko lääkärikäynnille aihetta. Annoin Eveliinalle annoksen panadolia varmuuden vuoksi ennen nukkumaanmenoa, ja hän nukkuikin melko levollisesti ensin hetken aikaa pyörittyään.

Olen nyt pari päivää koettanut selvittää, mitä oikein tapahtui. Olen saanut muutamia vastaanvanlaisia tapauksia tietooni, että lasiseinä tai lasiovi on vain yhtäkkiä poksahtanut palasiksi ilman mitään sen kummempaa syytä. Olemme yhteydessä tästä tietysti vakuutusyhtiöön, mutta uutta lasiovea emme kyllä hajonneen tilalle aio hankkia. Hieman nyt pelottaa, että milloin räjähtää pesuhuoneen lasinen lavuaari tai saunan ovi.. Olisin halunnut myös olla yhteydessä lasiovien valmistajaan, mutta en löydä lasiovien karmeista mitään tietoa heistä. Meidän pesuhuone remontoitiin edellisten omistajien toimesta ennen kuin ostimme tämän asunnon, joten emme itse ole asentaneet tai asennuttaneet sitä. Etsivän työ jatkuu vielä, koska en halua näin käyvän kenellekään muulle jos kyse oli esimerkiksi valmistusvirheestä tai asentajan tekemästä asennusvirheestä.

Tänään mies meni ihan normaalisti aamuvuoroon ja tyttö päiväkotiin, ja eilisillä synttäreillä tyttö esitteli hajonnutta suihkukaappia enemmänkin innoissaan kuin traumatisoituneena. Kukaan ei voi tietää, kuinka vahvasti tämä onnettomuus tulee jäämään hänen alitajuntaansa, mutta jotenkin mulla on sellainen tunne, että se kyllä pysyy muistoissa ja saattaa jossain kohtaa elämää alkaa vaivaamaan tavalla tai toisella. Ihan hullua, että näin voi käydä. Korjatkaa, jos olen väärässä, mutta suihkukaapin ovi on karkaistua lasia, jonka pitäisi käsittääkseni vain murentua eikä hajota ja levitä holtittomasti ympäri huonetta. Palasia oli kirjaimellisesti joka paikassa; hyllyn päällä, pesukoneen takana (joka on seinämän takana), pyykkikorissa ja saunan puolella.

Onko teille koskaan käynyt mitään vastaavaa?

Terkuin Heidi, nykyään lasiovivastainen äiti.

11 thoughts on “SUIHKUKAAPIN OVI ”RÄJÄHTI”

 1. Heissan Heidi.

  Kyllä on tuttu tapahtuma. Säikähdin aivan hulluna, kun kylppäriä siivotessani pamahti, ja seuraavaksi tajusin seisovani lasinpalasateessa. Onneksi oli vaatetta päällä eikä pesutilanne. Pieniä haavoja tuli käsivarsiin ja kasvoihin, ja siivousurakka oli hurja, koska niitä lasinpalasia oli ihan joka paikassa. Nykyään meillä on vanha, kunnon suihkuverho, johon olen hyvin tyytyväinen, vaikka aikaisemmin pidin sitä epäkäytännöllisenä. Niin se ihmisen mieli muuttuu 🙂 Meillä syynä oli varmaankin yhden liukukiskorullan (mikä lieneekään virallinen nimi…) hiukan vinksahtamaan päässyt asento. En silti olisi osannut kuvitella sen johtavan oven räjähtämiseen.

  Onneksi tekin selvisitte suht´ pienillä naarmuilla, etenkin kun mukana oli pieni lapsi.

  1. Hui! 🙁 Onneksi teilläkin selvittiin vähällä! En ollut ite kuullutkaan, että lasiovi vois tuolla tavalla vaan räjähtää niin tuntui ihan absurdilta koko juttu. Ja tosiaan, siivoamista riitti kyllä!

  2. Yleensä lasiovissa on L-mallinen alasarana,jonka varassa lasiovi kääntyy.Jos sarana ei oo tuettu lattiaan se murtuu
   lasioven painosta ajan mittaan.Kun sarana murtuu ovi pääsee putoamaan ja kaatumaan.Tämä on selvä asennusvirhe.Kaikkien k.o ovien omistajien kannattaa ehdottomasti TARKISTAA omat ovet.

   1. Okei! Täytyykin katsoa jäljelle jääneen oven tilanne, että kuinka on tuettu.

 2. Itse olen todistanut kahdesti vastaavan tilanteen lasiseinäisessä konttorissa. Tutkin niitä tapauksia hiukan niiden räjähdyksien jälkeen, mutta en nähnyt mitään näkyvää syytä. Ne olivat sellaisia n 10-12 mm paksuja laseja. Olivat olleet asennettuina jo toista vuotta. Oman teoriani mukaan niissä on valmistusvika. Noin paksut lasit vaativat erittäin pitkän ja hallitun jäähdytyksen valmistuksessa. Koska molemmet tapaukset tapahtuivat Kiinassa, syynä on todennäköisesti se, että eivät malttaneet jäähdyttää tarpeeksi hitaasti, vaan panevat myyntiin heti. Kolmas tapaus sattui sitten Suomessa eräälle tuttavalle. Hänellä rajahti myös kylpyhuoneen laiseinä. Se oli myös tuotu Kiinasta. Tapaukset ovat hankalia siksi, että voivat olla pahimmassa tapauksessa vaarallisia ja niitä ei voi mistään tarkastaa etukäteen. Parempi, ettei laita lasiseiniä mihinkään, etenkään kiinalaisia.

  1. Hei! Kiitos kommentistasi. Aika hurjaa tosiaan, kun näitä ei voi etukäteen ennustaa. Toivottavasti ei sattunut mitään noissa sinun kohtaamissasi tilanteissa.

 3. Meillä kävi sama juttu suihkukaapin kanssa isän luona viimme vuonna.
  Oli ollut jo useemman vuoden ja eräänä iltana isä istui vessanpöntöllä niin suihkukaapin ovi räjähti ja siruja lensi vaan ohitse. onneksi ei ollut suihkussa silloin.
  Vanha suihkukaappi meillä ja takuu ei voimassa tai niit ei enää tehdä.
  Poistettiin toinenkin ovi ja meinataan vaan laittaa suihkuverho siihen tilalle.

  1. Oho! Niitä siruja tosiaan lentää vauhdilla ja pitkälle. Toivottavasti isäsi ei satuttanut itseään. Me aiotaan myös miettiä toista ratkaisua lasiovien tilalle, luultavasti perinteiseen suihkuverhoon päädytään myös.

   1. Onneksi ei satuttanut.
    Kävi tuuri että yksikään sirpale ei osunut, kaikki lensi ohitse.
    Mutta kyllä säikäytti, soitti mut siivousavuksi.
    Sinkkiämpäri tuli puolilleen niistä lasinsiruista.

Vastaa