Oikeus kunnalliseen oikomishoitoon vai verorahojen väärinkäyttöä?

Mun hampaat on kasvaneet vähän miten sattuu siitä asti, kun ne maitohampaista alkoivat vaihtumaan rautahampaisiin. Kävin lapsena ala-asteikäisenä oikomishoidossa, ja minulla oli niin sanottu ”yöveto” reilun vuoden ajan käytössä ahtauden korjaamiseen. Sen lisäksi jouduin taivuttelemaan hampaitani jäätelötikulla, mutta en tiedä, oliko sillä oikeasti jokin vaikutus hampaisiin, vai oliko kyseessä vain 1990 -luvun loppupuolen outo hoitomenetelmä. Oikomishoito minulta lopetettiin siihen, kun tilaa oli kaikille hampaille; siihen ei tosin kiinnitetty huomiota, että kuinka ne hampaat sinne suuhun sitten kasvoivat.

En kiinnittänyt huomiota vinoon hammasrivistööni ennen kun yläasteella siitä melko ärhäkästi ikätoverit huomauttelivat. Muutenkin herkälle ja itsetunto-ongelmista kärsivälle se oli aika paha paikka, mutta onnekseni en opiskelulta ja muulta elämältä jaksanut kiinnittää hampaisiini kovin pitkään erityistä huomiota. Lukiossa aloin saada voimakkaita migreenikohtauksia, ja samalla alkoi hiljaa elämääni hiipimään kummallinen leukasärky, sellainen lämmin, jomottava kipu erityisesti alaleuassa. En yhdistänyt migreeniä tuolloin hampaisiini, enkä tosin vieläkään tiedä, onko hammasrivistön uudelleenahtautuminen vaikuttanut migreeniin. Ajan kuluessa särkyyn on tottunut, ja sen kanssa on oppinut elämään.

Viime vuosina hammasongelma on noussut pintaan uudelleen useista eri syistä. Merkittävin syy on voimistunut jomotus, joka vaikeuttaa nukkumista ja erityisesti aamulla yön jälkeinen leukojen puutuminen ja tietynlainen jälkisärky hankaloittavat joskus jopa syömistä. Otin asian puheeksi hammaslääkärillä perustarkastuksen yhteydessä viimeksi vuonna 2016, jolloin minulle vain aika ilkeästi tokaistiin, että ei tällaisia kosmeettisia haittoja korjata kunnallisella, ja yksityiselle saat pulittaa siitä lystistä noin 4000-8000 euroa, joten mieti tarkkaan, onko se sen arvoista. En maininnut tuolla käynnillä mitään kosmeettisesta haitasta, vaan kerroin särystä alaleuassa. En voi kieltää, etteivätkö rumat hampaat aiheuttaisi minulle myös itsetunto-ongelmia ajoittain. Rehellisesti sanottuna hampaani ovat ainoa merkittävä syy esimerkiksi sille, miksi olen halusta ja innostuksesta huolimatta vältellyt videoiden kuvaamista ja kanavan aloittamista uudelleen YouTubeen. Hampaiden ulkonäkö mietityttää myös ryhmätöitä tehdessä, sillä puhuessani hampaat luonnollisestikin näkyvät, ja tämä lisää osaltaan sosiaalisten tilanteiden pelkoani.

En pidä hampaiden kosmeettista haittaa suurempana kuin fyysistä haittaa. Hampaani vaikuttavat tällä hetkellä yleisvointiini negatiivisesti, ja sen haluaisin korjata. Hampaiden ulkonäön korjaantuminen siinä sivussa olisi tietysti minulle henkisesti todella iso juttu myös. Olen tutkinut oikomishoitoa tarjoavia yksityisiä tahoja pitkän aikaa, ja hinnat tosiaan pyörivät siellä 4000-8000 euron ympärillä. Sellaista summaa en halua missään nimessä lähteä hampaista ainakaan tällä hetkellä maksamaan, vaikka monet tarjoavatkin hoitoa muun muassa osamaksusopimuksilla.

Kävin tänään Antin kanssa hammaslääkärissä otattamassa röntgenit ja muotit Antin oikomishoitoa varten. Hänellä alaleuka tulee pidemmälle kuin yläleuka, ja tämä estää entisestään yläleuan kasvua. Samalla reissulla kysäisin sitten ohimennen vastaanotosta, että olisiko mahdollista päästä tarkastamaan alaleuan tilanne, koska ahtauden jatkuvasti pahentuessa myös säryt pahenevat. Sain kuin sainkin ajan, ja peruutusajan vieläpä heti huomiselle. Hammaslääkäri on tällä kertaa eri, joka viimeksi tyrmäsi minut täysin, joten odotan hieman vastaanottavaisempaa kohtelua tällä käynnillä. En aio ottaa hammaslääkärillä esille kosmeettista haittaa vahingossakaan, ettei lääkäri ajattele minun hyödyntävän kuntalaisten verorahoja oman ulkonäköni kohentamiseen (kuten edellinen hammaslääkäri hienovaraisesti viittasi). Olen kuullut, että aikuisten on todella vaikeaa päästä kunnan kautta oikomishoitoon, joten en pidä odotuksia sen suhteen kovin korkealla. Jos kuitenkin olisi pieninkin mahdollisuus siihen, niin otan sen kiitollisena vastaan.

Omasta mielestäni olisin tietysti oikeutettu kunnalliseen oikomishoitoon. On vähän hassua, jos joudun pakon edessä turvautumaan älyttömän kalliiseen yksityiseen hammaslääkäriin, vaikka itsekin maksan veroni ja kyseessä on ensisijaisesti terveydellinen haitta. Jomotuksen lisäksi etuhampaani ovat tällä hetkellä jo niin paljon päällekkäin, että taaemman hampaan putsaaminen on todella vaikeaa, ja se onkin värjäytynyt ajansaatossa tummemmaksi ja keltaisemmaksi kuin muut hampaat. Se hammas aiheuttaa myös enemmän tulehduksia, ja tyhmiä kysymyksiä muilta ihmisiltä, eikä ihme. Ymmärrän tietysti, että kunnalla on jonossa mittava määrä oikomishoitoa tarvitsevia lapsia, enkä halua viedä kenenkään akuuttia paikkaa oikomishoitojonossa. Tilani ei tästä päivässä ja puolessa vuodessa todennäköisesti radikaalisti heikkene, mutta särkylääkkeiden kuluttaminen, huonot unet ja muu hampaista johtuva haitta laskee elämänlaatuani päivittäin, ja hampaiden jatkuvasti liikkuessa yhä enemmän väärään suuntaan, on niitä todennäköisesti paljon vaikeampaa lähteä korjaamaan joskus vuosien päästä.

Ehkä yritän perustella tässä oikeuttani kunnalliseen oikomishoitoon, tai ehkä tämä onkin tsemppipuhe huomista varten. Oli kuitenkin ihan pakko tulla kirjoittamaan aiheesta, koska olen äimistynyt siitä, että ylipäänsä sain ajan tätä kyseistä asiaa koskien. Varasin myös perustarkastuksen, joka meneekin sitten tammikuun loppuun. Itselleni huominen käynti on ihan älyttömän iso juttu, eikä sitä moni tajuakaan, joilla on hyvät, terveet ja oireettomat hampaat. Huomenna nähdään, kuinka käy. Mikäli saan hoitosuunnitelman hampailleni, tulen kirjoittamaan siitä lisää blogiin.

Millaisia kokemuksia teillä on kunnallisesta hammashoidosta? Oletteko olleet aikuisiällä vielä oikomishoidon tarpeessa, ja oletteko saaneet sitä kunnalliselta?

Terkuin Heidi

Somet

Posted by

Moikka! Olen Heidi, 27-vuotias bloggaaja, harrastevalokuvaaja ja kolmen lapsen äiti Pirkanmaalta. Blogini on kokoelma minulle tärkeitä asioita, kuten lapsiperhearkea, luonnonystävän teemoja sekä hyvinvointia käsitteleviä aiheita.

Vastaa