NIMIÄISET

Nimiäisvalmistelut aloitin vasta nimiäisviikon keskiviikkona, koska alkuviikko meni vatsataudin kourissa (anoppi epäili heti, että olen taas raskaana). Keskiviikkona sitten aloin luonnostella kakkureseptiä ja tarkistin, että kaikkeen muuhun löydän reseptit pöytälaatikosta. Torstaina käytiin tekemässä nimiäisostokset ja pääsin tekemään leipätaikinan voileipäkakkua varten. Torstaina en leiponut vielä muuta, mutta koko loppupäivä meni siivoillessa ja pöytäliinoja etsiessä.

Perjantai oli varattu täysin leipomiselle. Aamulla käytiin kyllä torilla ennen sitä, mutta heti sen jälkeen aloitin leipomisurakan. Ensimmäisenä vaivasin yön yli kohonneen leipätaikinan kahteen leipävuokaan, ja annoin niiden kohota vielä puolisen tuntia ennen uuniin laittamista. Leipien ollessa uunissa laitoin pullatakinan nousemaan ja valmistin chorizo-piirakalle pohjan jääkaappiin. Kun leivät olivat valmiit, tein chorizopiirakalle täytteen chorizo-makkarasta, sweet-chili tuorejuustosta, paprikasta, aurinkokuivatuista tomaateista, ruokakermasta sekä mozzarellajuustosta. Maustoin seosta vielä ripauksella chiliä, jauhetulla paprikalla, oreganolla ja pippurilla. Piirakan paistuessa leivoin pullataikinan ja sain sitten korvapuustit heti uuniin, kun piirakka oli valmis. Sitten oli aika tehdä juustokakut. Ne on aina olleet mun erikoisalaa, ja tälläkin kertaa ohje pysyi siellä pöytälaatikossa. Pian jo oli kaksi mango-vaniljajuustokakkua hyytymässä jääkaapissa. Seuraavaksi täytin voileipäkakut.

Kello alkoi näyttää jo yli kahdeksaa, kun aloin viimein leipomaan appelsiini-suklaatäytekakun pohjaa. Puoli kymmenen aikaan pääsin täyttämään sitä ja yhdentoista aikoihin sain kakun maustumaan ja kostumaan jääkaappiin. Sitten oli vielä siivottava keittiö, puolenyön jälkeen pääsin viimeinkin nukkumaan.

Seuraavana aamuna heräsin innoissani! Hoidin poikien aamupesut, aamupalan ja koiran aamulenkin pois alta ja soitin äidilleni, että voisi yhdentoista aikoihin tulla auttelemaan. Ensimmäisenä siivosin viimeiset siivoilut muualla talossa keittiötä lukuunottamatta ja toivoin, ettei vauva ala oireilla vatsaansa. Mutta alkoihan se, siinä sitten meni ainakin 1½ tuntia aikaa siihen, että kanniskelin itkeskelevää Eetua ympäri asuntoamme ja koitin samalla saada Antin viihtymään olohuoneessa, ettei kohta tarvitsisi taas alkaa siivoamaan. Eetun viimein nukahtaessa ja Antin keskittyessä piirrettyihin pääsin leipomaan tuulihattuja. Tein 50 tuulihatun taikinan, jokaikinen niistä onnistui!

Äiti ja kaksi nuorinta sisarustani saapuivat meille hieman yhdentoista jälkeen ja käytiin yhteisvoimin kakkujen koristelujen ja pöydän kattamisen kimppuun. Vaihdoin vaatteet vasta puoli kahden aikaan ja pian kahden jälkeen vieraat alkoivatkin jo saapumaan.

Kaikkien saavuttua jaoimme heille onnittelumaljat valmiiksi nimen julkistamista varten. Koska olemme absolutistiperhe, meillä oli kuohuvan tilalla rose-pommacia :D! Onneksi nämä meidän vieraat on jo tottuneet siihen, ettei meillä tarjoilla alkoholia, oli juhla mikä tahansa. Kyllä eräs sukulainen jaksoi vielä kysellä (vitsillä/ärsyttääkseen?), että missäs se pappi viipyy ja onkos se pappi jo tilattu. Jos tulee NIMIÄISIIN, niin voisi ihan suosiolla jättää tuollaiset kommentit pois. Hän kyllä sai osakseen paheksuvia katseita onneksi.

Kutsuttiin kaikki vieraat olohuoneeseen ja pyysin vieraita vielä heittelemään nimiehdotuksia. Antin nimiäisissä meillä oli Anttiin liittyvä tietovisa ja sukulaiset taisivat olla hieman pettyneitä, kun sitä ei tälläkertaa järjestetty. Se oli kyllä yksi Antin nimiäisten mieleenpainuvimpia hetkiä! Harmi, ettei nyt ollut aikaa.. Noh, nimiä ehdoteltiin. Tuli Antonia, Mattia, Aleksanteria, Eeroa ja vaikka mitä. Kukaan ei osunut nappiin. Sitten kerroin nimen ensimmäiset kirjaimen, ja sitten alko kuulua sitä oikeaakin nimeä. Paljastettiin pojan koko nimi, Eetu Matti Mikael, ja se sai yleisön hyväksynnän. Nostettiin malja nimen kunniaksi ja sitten alkoi lempeä puheensorina hienosta nimestä :). Mieheni isoisällä vaan on vähän vaikeuksia muistaa nimeä kokonaisuudessaan, hän muistaa kyllä Matti-nimen siitä, koska hänen isänsä oli Matti-niminen. Ehkä se pikkihiljaa painuu kaikkien mieleen.

Seuraavaksi oli aika laittaa kahvit tippumaan. Sain vierailta paljon kehuja tarjoiluista. Tässä nyt vielä luettelo kaikesta tarjolla olleesta:

-Lohivoileipäkakku
-Kinkkuvoileipäkakku
-Chorizopiirakkaa
-Tulihattuja kerma-mansikkatäytteellä
-Mango-vaniljajuustokakku
-Korvapuusteja
-Appelsiini-suklaatäytekakku
-Keksejä
-Kahvia
-Kokista
-Pommacia
-Appelsiinimehua

Mieheni ystävät kehuivat erityisesti tuulihattuja ja täytekakkua, vanhempi sukupolvi oli tykästynyt chorizo-piirakkaan ja voileipäkakkuihin. Yllävää oli, että täytekakku meni melkein kokonaan, mutta toinen juustokakku jäi koskemattomana jääkaappiin! Myös voileipäkakut, chorizo-piirakka ja tuulihatut syötiin kokonaan.

Kahvittelujen lomassa ihasteltiin ja ihmeteltiin vauvaa, otettiin valokuvia, kerrottiin kuulumisia, juteltiin synnytyksestä, vauvan kasvusta, nimestä ja jopa meidän sisustuksesta olin kuulevinani puhuttavan.

Neljän ja viiden välillä oli aika avata lahjat. Eniten mieleen jäivät kummien ostamat lahjat: iso taulukehys, johon saa mahtumaan kuusi valokuvaa sekä suuri karuselliaiheinen soittorasia. Kummeiksi Eetulle valittiin mieheni sisko ja hänen avopuolisonsa (menevät elokuussa naimisiin ja pääsen ensimmäistä kertaa ikinä isoihin kirkkohäihin! <3) ja yhteinen miespuolinen ystävämme. Kummelta saatujen ihanuuksien lisäksi vauva sai kaikkea muutakin ihanaa, kuten vauvakeinun, mönkijä-säästölippaan, nalle-säästölippaan, pehmopupu-soittorasian, pienen puukon ja vaikka mitä muuta.

Viiden jälkeen vieraat alkoivat hiljalleen lähtemään. Mieheni vanhemmat ja isovanhemmat jäivät meille vielä sen jälkeen hetkeksi oleskelemaan. Oli oikein ihanat ja onnistuneet juhlat. Päälimmäisenä mieleen jäi se, kun mieheni siskon avopuoliso uskalsi olla pienen hetken kahdestaan vauvan kanssa olohuoneessa ja se, kun Antin kummit kävivät meillä.

En koe tarpeelliseksi laittaa juurikaan kuvia nimiäisistä tänne blogiin, koska haluan suojella sukulaisten henkilöllisyyksiä. 

2 thoughts on “NIMIÄISET

  1. Upeat tarjoilut! Otan vinkin chorizopiirakasta 🙂

Vastaa