NEUVOLALÄÄKÄRILLÄ | LÄHETE LASTENTAUTIEN POLILLE

Ihan ensimmäisenä pakko myöntää, että musta on tullut ihan kauhea #kidsootd:n suurkuluttaja. Onkohan mikään niin mukavaa puuhaa,  kun katsella pikkuiselle tyttövauvalle valmiiksi asukokonaisuuksia? Even asuja näette erityisesti meidän instagramissa, muistakaa tsekata myös storyt (@heidii.susanna). Mä en oo ihan hirvee shoppailuhiiri, koska en halua tukea halppisketjuja, joiden vaatteet on teetetty puoli-ilmaiseksi lapsityövoimalla epäekologisista materiaaleista. Sitten taas kaikki ihanat kotimaiset vaatteet on sen verran hintavia, että ei näin vauhdikkaasti kasvavalle pimulle ole kovin järkevää ostella yli tarpeiden. Onneksi lasten serkkutyttö on syntynyt vain nelisen kuukautta ennen Eveä, joten sieltä saadaan hyväkuntoisia ihania vaatteita niiden jäätyä pieneksi siellä päässä.  Myös eilisen asun raitabody (Name It) ja s.Oliverin farkkuhame olivat serkun vanhat, ja ihan valtavan söpöt! 
Eilen tosiaan käytiin viikon myöhässä Even kuusiviikkoislääkärineuvolakäynnillä (huh mikä sanahirviö). Vastaanotolla olivat lääkärin lisäksi terveydenhoitajamme sekä lääkärikandi. Meillä lääkärikäyntien alut on aina vähän cringejä, kun kaikki vaan istuu hiljaa ja tuijottaa toisiaan tai vauvaa, kunnes lopulta joku avaa suunsa ja kysyy sen perinteisen mites teillä on nyt mennyt? –kysymyksen. Pitäiskö siinä itse alkaa kertomaan kuulumisia, vai mikä se alkuhiljaisuus oikein on?
No, meillä menee ihan hyvin. Vauva nukkuu paljon, syö hyvin ja on virkeä hereillä ollessaan. Vauva oli saanut hyvin painoa ja pituuttakin oli tullut kolmessa viikossa 3,4 senttiä. Lääkäri tutki tytön ihoa, heijasteita, lonkkia ja aukileita. Even pää on hieman muotoutunut vasemmalta puolelta litteämmäksi kuin oikealta. Meitä kehotetiin nyt nukuttamaan vauvaa enemmän oikealla kyljellä ja tarvittaessa saadaan ensiviikon neuvolakäynnilä lähete fyssarille, jos tyttö ns. väkisin kääntää päätään vasemmalle terkan mielestä. Mistään sellaisesta ei kuitenkaan ole kysymys, vaan olen itse nukuttanut vauvaa meidän sängyssä pinnasängyn ja itseni välissä. Näin ollen hän automaattisesti imetyksen jälkeen vaan jää vasemmalle kyljelleen. Täytyy vaihtaa hänen kylkeään siis imetysten jälkeen.
Kerroin heti alussa vauvan hengitysongelmista, tai siis lähinnä tukkoisesta nenästä, joka vauvalla on ollut riesanaan kotiutumisesta saakka. Lääkäri ei juurikaan noteerannut sanojani, ennen kuin kuunteli tytön keuhkoja perustutkimuksen yhteydessä. Keuhkot kuulostivat räkäisiltä, ja saatiin kiireellinen lähete lastentautien polille. Sieltä jo eilen iltapäivästä soiteltiinkin ja saatiin aika syyskuun 13. päivälle. Syytä tukkoisuudelle ei tiedetä vielä, mutta itse pelkään sen johtuvan kissa- tai koira-allergiasta. Terveydenhoitaja epäili, että tytön puklatessa maitoa pääsisi nenäonteloihin, mutta se taas ei selitä keuhkoista kuuluvaa rohinaa (ei varmaan allergiakaan?). Myös flunssa on aika epätodennäköinen vaihtoehto, koska nenä on tosiaan ollut tukkoinen jo viikkoja. En ole tästä ihan mahdottoman huolissani, koska tyttö on kuitenkin täysin hyvävointinen, syö hyvin ja on virkeä. Onneksi asiaa lähdetään selvittämään Tayssissa kuitenkin, tukkoisuus ajoittain aiheuttaa hengityskatkoksia erityisesti yöimetysten aikana. Ja eihän se nyt ole millään muotoa tervettä, että keuhkoissa on noin pienellä vauvalla limaa.
Vauvan ihonhoito on ollut myös oma taitolajinsa. Joinain päivinä se on täydellisen sileä, ja yks kaks yllättäen siitä tuleekin rutikuiva, hilseilevä ja karstaa alkaa muodostumaan hiusrajaan. Kaulan ihopoimuista iho on jopa tällä hetkellä vähän rikki, ja kainaloista punoittaa. Me koitetaan parantaa ihon kuntoa lisäämällä viikkoon toinenkin öljykylpy ja taipeita aletaan rasvaamaan kevyemmällä voiteella, jonka päälle ripotellaan talkkia. Karstaa varten ajattelin ostaa apteekista Mitosyl -geeliä. 
7vk neuvolalääkärikäynnillä (suluissa 1kk tiedot)

Päänympärys: 38,1 (36,8cm)
Pituus: 54,4 (51cm)
Paino: 4715g (3830g)
Iho: Kuiva, kaulataipeesta vähän rikki (siisti)

Onko kenelläkään kokemusta Mitosyl -geelistä? Nyt saa jakaa parhaat taipeiden sekä kuivan ihon hoitovinkit!

Vastaa