LUUKKU 19 || DIY PYYKKIETIKKA

Pyykinpesu on osa ihan jokaisen arkea, ja näin lapsiperheessä pyykkikone pyöriikin joka päivä. Minulla on kieroutunut viharakkaussuhde pyykkäämiseen, koska rakastan nähdä pyykkivuoren hupenevan ja puhdas pyykki tuoksuu taivaalliselle. Pesemisen sijaan pyykkien ripustaminen ja kaappeihin viikkaaminen ovat kuitenkin välillä usemman koneellisen samana päivänä pesseenä jo turruttavaa, ja tällöin usein kaverina pyörii jokin tv-sarja taustalla. Tästä (ja ajan- sekä tilansäästösyistä) me ollaan harkittu kuivaavan pyykinpesukoneen ostamista. Varmaan alkuvuodesta sitten olisi sen aika, mutta nyt olisi aika puhua hieman pyykkietikasta.

Pyykkietikka ja etikan käyttäminen puhdistusaineena on ikuisuuksia vanha kikka. Pyykkietikka tuli kuitenkin itselleni tutuksi vasta tämän vuoden keväänä, kun pääsin osallistumaan Herkku ja Lahja Murenan blogi-iltaan Saloon, ja siellä minua valaistiin pyykkietikan loistavuudesta. Ostinkin pullon itselleni ja toisen äidilleni, ja ollaan tykätty tosi paljon. Pyykkietikalla saa kaiken hajun pois pyykistä ja tahratkin lähtee siinä samalla. Sitä voi käyttää myös yleispesuaineena, ja se desinfioi pinnat ja pyykin pesemisen ohessa. Parasta pyykkietikassa on sen luonnonmukaisuus; se ei mitään ylimääräisiä kemikaaleja tai allergisoivia aineita. Murenasta ostamani pyykkietikan innoittamana päätin nyt joulun lähestyessä kokeilla myös tehdä sitä itse. Ensimmäinen erä pääsi testaukseen muutama viikko sitten, ja nyt toisen kerran noin viikko takaperin. Pyykkietikan valmistaminen on helppoa eikä se vaadi kuin kaksi raaka-ainetta ja litran vetoisen pullon (tai pienemmän tietysti, jos teet vähemmän etikkaa).

DIY PYYKKIETIKKA

1l Väkiviinaetikkaa
30-40 tippaa eteeristä öljyä
Valitsemasi lasipullo
Kaada noin litran vetoinen pullo täyteen etikkaa ja sekoita siihen 30-40 tippaa haluamaasi eteeristä öljyä. Itse tein kaksi pullollista pyykkietikkaa, toisen laventelin ja toisen koivuntuoksuisena. Sulje pullo ja ravistele voimakkaasti. Muistathan ravistella pulloa myös ennen jokaista pesukertaa, sillä öljy ei sekoitu etikkaan tasaisesti.
Jos teet etikan lahjaksi, voit taiteilla pullon kylkeen kauniin tekstin tai tilata nettipalvelusta siihen itse suunnittelemasi etiketin. Nyt ei varmasti enää kannata joulua varten lähteä tilailemaan, mutta myös tarrapaperilla lasten tekemät etiketit ovat hauska idea!
Somet

Posted by

Moikka! Olen Heidi, 27-vuotias bloggaaja, harrastevalokuvaaja ja kolmen lapsen äiti Pirkanmaalta. Blogini on kokoelma minulle tärkeitä asioita, kuten lapsiperhearkea, luonnonystävän teemoja sekä hyvinvointia käsitteleviä aiheita.

Vastaa