LASTENTAHTINEN JOULULOMA

Hei, ihanaa loppiaista kaikki! Joko olette riisuneet kodin joulukoristeista, vai odotitteko loppaiseen (tai kentien Nuutinpäivään) saakka? Me laitettiin joulukoristeet pois eilen sunnuntaina, se on aina samaan aikaan haikeaa ja kivaa. Rakastan joulua ja jouluista kotia, mutta tykkään myös siitä, kun saa kaiken ylimääräisen härpäkkeen ja suuren kuusen takaisin kaappiin, ja on taas enemmän tilaa ja hyllyt tyhjemmät. Otettiin myös jouluvalot ja valokoristeet pois sähkönsäästön vuoksi.

Meidän talviloma on ollut todella rentouttava, ja se tuli kyllä tarpeeseen. Ollaan kaikki, lapsia myöten, nukuttu melkein joka päivä myöhään ja otettu päivätkin ihan loman kannalta. Lapset on nauttineet sisä- ja ulkoleikeistä, kun ei ole ollut kiire minnekään. Me ollaan käyty mummupappalassa viettämässä joulua, pulkkamäessä, lenkeillä ja vietetty aikaa yhdessä koko perheen kesken. Mieheni loma loppui viime viikon torstaina, ja se oli myös se hetki, kun me muutkin alettiin valmistautumaan taas arkeen. Ainakin päänsisäisesti.

Monesti sanotaan, että lomallakaan ei pitäisi lapsiperheessä heittää arkirytmiä ja rutiineja ulos ikkunasta, mutta me todellakin heitettiin. Mä RAKASTAN lastentahtista elämistä, ja niin me nämä viikot on eletty. On herätty, kun lapset heräävät, syöty, kun lapsilla on nälkä ja otettu lepohetkiä ja päikkäreitä heidän tarpeidensa mukaan. Me ollaan annettu lasten joustaa vähän myös nukkumaanmenoajasta, mutta lapset ovat silti menneet joka ilta nukkumaan puoli yhdeksän ja kymmenen välillä, poikkeuksena tietysti joulu ja uudenvuoden aatto.

Musta tuntuu, että lasten tahtiin eläminen sopii meille tosi hyvin. Meillä ei ole kiukuteltu ns. turhanpäiväisistä jutuista läheskään niin paljon kuin tavallisena arkena, lapset on olleet iloisia, energisiä ja virkeitä pitkin päivää. Leikit on sujuneet hienosti yhdessä (toki taaperolla on edelleen taaperotemperamentti voimissaan) ja nyt lomalla leikit ovat saaneet jatkua tunteja ilman, että niitä on tarvinnut keskeyttää.

Ruutuaikaa lapset on saaneet nyt lomalla enemmän kuin tavallisesti. Normaalisti meillä käytetään tabletteja vain viikonloppuna, mutta nyt on saanut ottaa tabletin mukaan myös lepohetkelle aina silloin tällöin. Me ollaan katsottu myös ennätysmäärä elokuvia lasten kanssa nyt loman aikana. Tästä huolimatta loma ei todellakaan mennyt täysin naama ruudussa kiinni istumiseksi, vaan vapaus valita oman ruutuajan käytöstä itse asiassa inspiroi lapsia tablettien sijaan kehittelemään enemmän yhteisiä leikkejä pelien sijaan. Molemmilla pojilla on tableteissaan esimerkiksi Hot Wheels -peli, jota mukaillen he ovat lähes päivittäin ottaneet useita kisoja Eetun uudella Hot Wheels radalla. Lapset ovat leikkineet yhdessä myös kotia ja tietysti pehmolelut, Legot, Duplot ja Barbit (Evellä) ovat olleet päivittäin yhteisessä käytössä. Antti innostui lisäksi Eetun kanssa täyttämään syyslukukaudelta valmistuneesta matikankirjasta tekemättömiä tehtäviä. Myös askartelu, piirtäminen, laulaminen, tanssiminen ja erilaiset näytökset on olleet lasten lomasuosikkeja. Eilen illalla lapset näyttelivät mulle kolme erilaista iltasatunäytelmää, se oli ihan superhauskaa, ja me naurettiin vedet silmissä koko porukka!

Arkirytmistä ateria-aikojen vapauttaminen toi tullessaan myös kehitystä lasten ruokahaluun, ja näin myös hukkaan menneen ruoan määrään. Kun lapset söivät vasta oikeasti jo nälkäisinä, lautaset ovat olleet tyhjät ruokailun jälkeen. Välipalaa (hedelmiä, kasviksia ja leipää), on saanut käydä ottamassa ruokailujen välillä omaan tahtiin. Myös taapero osaa hakea itsenäisesti itselleen banaanin keittiönpöydältä tai esimerkiksi kurkkuviipaleita jääkaapista niin halutessaan.

Suurin muutos loman aikana tuli lasten nukkumisessa. Tai lähinnä siis Even, pojat ovat aina olleet hyväunisia. Ennen lomaa me kamppailtiin vielä tosi paljon nukkumaanmenon kanssa Even osalta, ja jokainen ilta meni itkuksi. Nyt lomalla Eve on nukkunut ihan älyttömän hyvin. Yöheräilyjä on tullut vain muutamia, ja Eve jopa nukahtaa jo itsekseen illalla iltasadun ja hetken silittelyn jälkeen. Tämä on ihan huima parannus siihen, että vielä joulukuun ensimmäisinä viikkoina jouduin nukkumaan patjalla Even sängyn vierellä, koska hän ei osannut nukahtaa itsekseen.

Tästä kaikesta hehkutuksesta huolimatta, on meillä ollut myös jokaiseen lapsiperheeseen kuuluvia hankaluuksia. Lapset toki koettelevat rajojaan, eivät siivoa ihan aina jälkiään, saattavat leikkipainin aikana olla liian rajuja tai muuta vastaavaa, mutta se kuuluu normaaliin elämään. Näissä tilanteissa olen itse ollut melko ärsytysherkkä joululoman aikana omien kipujeni ja niistä johtuvan väsymyksen ja epämukavuuden vuoksi. Kuitenkin olen todella iloinen ja kiitollinen tästä lomasta, enkä vaihtaisi pois hetkeäkään. Ihan kaikkein parasta on ollut yhteinen aika. Se, että ollaan kaikki yhtä aikaa kotona.

Ja kotona me ollaankin oltu. Joulun aikaan vietettiin aikaa mummupappalassa, mutta muuten ollaan viihdytty visusti kotona; meidän joululomaan ei kuulunut matkustelua tai muuta sellaista. Voisi siis sanoa, että joululoma teki tehtävänsä, ja me ollaan niin valmiita palaamaan normaaliin arkeen kuin vain voidaan olla! Lastentahtisuudesta jäi kuitenkin niin hyvät fiilikset, että taidanpa koettaa soveltaa sitä myös perusarkeen. Lastentahtisuus oli mulle kaikki kaikessa niin kauan, kunnes Antti aloitti esikoulun 1,5 vuotta sitten. Sen jälkeen olen ollut enemmänkin aikataulunatsi, ja olen kyllä nyt taaksepäin katsoessani tullut siihen tulokseen, ettei se ehkä niin hyvin sovi meille. Jos vapauttaisin vähän ruokailuaikaa tai nukkumaanmenoaikaa, niin olisikohan se ihan täysi katastrofi? Se jää nähtäväksi.

Tsemppiä kaikille arkeen paluuseen!

Vastaa