LASTEN ULKOILU

Mammalandian toukokuun yhteistyöpostaus

Ensimmäisen kuuden ikävuoden aikana lapsen hermoston kehitys on suurimmillaan. Näin ollen liikunnallisten perustaitojen oppiminen on parhaimmillaan tällä ajanjaksolla ja lapsi tarvitseekin ihan varhaislapsuudesta saakka virikkeitä motoristen taitojen kehittämiseen. Ulkoilu on meidän perheessä aina ollut osa arkea. Kuitenkin ainoastaan A:lla on virallisesti jokin liikunnallinen harrastus (sovellettu reserviläisammunta), me muut ulkoillaan ja urheillaan fiilispohjalta. Itselleni ulkoilu tarkoittaa juurikin urheilua; kävelyä, juoksua, pyöräilyä. Lapsille ulkoilu on kuitenkin paljon merkittävämmässä roolissa. Heille se on hauskanpitoa, leikkiä, kavereiden näkemistä, uuden oppimista ja energian purkamista. Ulkona telmiessä he oppivat samalla taitoja, joita ei pelkissä sisäleikeissä opi. Samalla aivot saavat happea ja kesäisin keho buustia D-vitamiinin tuotannolle auringonvalosta. Meillä pyritään siihen, että joka päivä käydään ainakin vähän haukkaamassa happea ulkona. Toki rajuimmat sadekelit, kovimmat pakkaset ja paahtavimmat helteet vietetään mieluummin sisällä. Muutoin ulkoilun mahdollistaminen on oikeastaan puhtaasti pukeutumiskysymys. 

Eetu täytti juuri kolme vuotta, ja hänen kiinnostuksensa on siirtymässä yhä enemmän hiekkalaatikolta jalkapalloon. Uutena huippujuttuna jalkapalloilun lisäksi on nyt myös potkulautailu, hän kun sai ikioman potkulaudan syntymäpäivälahjaksi mummilta . Antti viihtyy ulkona parhaiten kiipeillen ja potkulautaillen, ja oikeastaan kaikki fyysisesti aktiivinen toiminta on hänen mieleensä. Toki viidettä ikävuottaan lähestyvä jo vaatiikin enemmän motorisen kehityksensä kannalta. Uusien taitojen, kuten pyöräilyn, hiihdon ja luistelun opettelu alkaa olla näiden parin seuraavan ikävuoden aikana ajankohtaisempaa kuin koskaan. Pyöräily jo sujuukin apupyörillä, ja pikkupyörän lisäksi on nyt mummulassa onneksi isompikin pyörä jolla harjoitella. Eetu ei ole pyöräilystä niin kiinnostunut, mutta ehkä kesän aikana kiinnostus pikkupyörää kohtaan heräisi. 

Ulkoilu ei ole pelkästään fyysisen kehityksen kannalta tärkeää, vaan se luo raameja myös lapsen psyykkiselle kehitykselle ja minäkuvan sekä itsevarmuuden luomiselle. Ulkoilun tulee olla hauskaa, vaikkakin täytyisi myös huolehtia, että lapsi saa myös haastaa itseään. Leikin ja ilon kautta muuttuu uuden oppiminenkin paljon tehokkaammaksi!
Tämä kevät on mennyt oman ulkoiluun osallistumiseni kannalta vähän ohitse liikuntakiellon vuoksi. Toki saan lähteä mukaan pihalle, mutta kävelylenkitkin ovat tällä hetkellä pannassa. Ollaan kuitenkin miehen työpäivien aikana käyty omassa pihassa touhuamassa, mutta juuri muuhun en juuri nyt pysty. Huomaan omassa olossani aika helposti sen, jos on tullut seisoskeltua liikaa. Voi olla, että seuraavat viikot menevät lähinnä istuskellessa ja makoillessa. Raskausviikon 33+0 jälkeen synnytystä ei enää estellä, joten kaksi viikkoa täytyy ottaa vielä ihan tosi rauhallisesti, sen jälkeen varmaan saan enemmän liikuntalupia lääkäriltä. Onneksi poikien isovanhemmat ovat hakeneet poikia ulos tosi paljon, apu on tällä hetkellä ihan korvaamatonta.


Käykäähän toukokuun aikana lukemassa muidenkin Mammalandian bloggaajien ajatuksia lasten ulkoilusta!

Vastaa