KOLMEVUOTIAAN NEUVOLA

Meillä on vähän omien ja neuvolan aikataulumuutosten takia venähtänyt Eetun kolmevuotisneuvola. Eilen kuitenkin vihdosta viimein päästiin käymään siellä, ja tavattiin taas vaihteeksi uusi terkka. Tällä kertaa muutos ei kyllä haitannut yhtään, minulla ei ihan kemiat kohtaa meidän alueen oman terkan kanssa. En tykkää sellaisesta virheiden etsimällä etsimisestä, eikä Antillekaan taidettu yhtään kannustavaa sanaa sanoa sen edellisen terkan toimesta hänen kolmevuotisneuvolassaan. Tämä th oli kuitenkin ihanan iloinen ja positiivinen. Parasta oli se, että hän kommunikoi suoraan Eetun kanssa eikä välillisesti minun kauttani. Käynnin aluksi juteltiin ihan yleisesti perheen kuulumisista, parisuhteen laadusta, uuden vauvan tulosta ja muusta. Meillä on kotona kaikki hyvin, ja Eetukin sanoi terkalle, että on kivaa, kun äitin mahassa on pikkusisko. Ihana rakas. ❤ 

Eetun pituus on hypännyt alimmalta käyrältä toisiksi alimmalle ja pituutta on nyt 94,1cm. Th katsoi Eetun pituus-paino-käyrää ensimmäisestä neuvolakäynnistä alkaen, ja nauroi, että Eetu on kyllä ollut täysin sopusuhtainen poika koko elämänsä ajan. Vaikka hän on pienehkö ikätovereihinsa nähden, niin hän kasvaa ihan täydellisen tasaisesti. Nyt on paino hieman jäljessä nopen pituuskasvun vuoksi, mutta niinpä se on ollut Antilla ja meillä vanhemmillakin. Huolta siitä ei ole siis ollenkaan.
Th kyseli Eetun nukkumisesta, syömisestä ja akitiivisuudesta. Kerroin, että Eetu nukkuu pitkät, noin 9-11 tunnin yöunet ja vielä pitkät päiväunet siihen päälle. Meillä lapset on tottuneet syömään paljon kasviksia oman ruokavalioni myötä ja liikuntatottumukset ovat kohdillaan. Eetu olisi voinut jutella jalkapallon pelaamisesta terveydenhoitajan kanssa vaikka kuinka kauan. Lisäksi kysyttiin vaipoista, mutta niitä meillä ei ole käytetty enää aikoihin.
Puheesta olen itse ollut vähän huolissani, koska Eetulta puuttuu vielä joitain konsonantteja. Puhe on kuitenkin ymmärrettävää ja Eetu puhuu paljon, joten th ei olisi itse asiasta yhtään huolissaan. Pyysin kuitenkin puheterapeutin konsultointia ennen neljävuotisneuvolaa, koska en tahdo Eetun kohdalla sitä samaa ryöpytystä, minkä sain Antin neljävuotisneuvolassa. Eetun kielijänne katkaistiin jo ihan vauvana, joten siitä ei pitäisi olla kysymys, toisin kuin Antilla. Toisaalta, sehän voi kasvaa uudelleen. Tästä kuitenkin jutellaan sitten puheterapeutin kanssa ja viimeistään vuoden päästä th:n ja lääkärin kanssa, jos konsonantteja ei ala nyt vuoden kuluessa löytymään enemmän.

Terveydenhoitaja teetti Eetulle vielä niitä kolmevuotiaan Lene-tehtäviä, joilla testataan leikki-ikäisen neurologista kehitystä. Eetulla tehtävät sujuivat tosi hyvin. 
Piirtäminen: Piti piirtää terveydenhoitajan mallin mukainen pysty- ja vaakaviiva. Eetun viivat olivat samanmittaiset ja samansuuntaiset malliviivojen kanssa, ja lähes suoratkin. Kynä Eetulla oli tällä kertaa väärin kädessä, mutta hän näytti myös oikeaoppisen tavan pidellä kynää, joten siitä ei tullut mitään huomautusta. 
Kuvasta kertominen: Terveydenhoitaja näytti Eetulle kuvaa maatilasta. Eetun piti kertoa, missä eläimet ovat (eli piti kertoa, että kuvassa on maatila) ja sitten nimetä kuvasta eläimiä. Osasihan Eetu, meillä on tosi paljon maatila-aiheisia kirjoja kotonakin. Toisella paperilla oli kuva tytöstä. Eetun piti näyttää terkalle kuvasta jalat, kädet, nenä. silmät, suu, korvat ja napa. 
Pienempi – suurempi: Eetulle annettiin kuva, jossa oli iso muumipeikko ja pieni muumipeikko. Eetun piti kertoa ensin, kumpi muumipeikoista on suurempi. Sama toistettiin kalan kuvalla, ja tällä kertaa täytyi nimetä pienempi.
Värit ja päättelykyky: Eetulle annettiin kaksi rasiaa, toisessa oli keltainen pohja ja toisessa punainen. Sitten Eetu sai käsiinsä kasan keltaisia ja punaisia paperisia ympyröitä, jotka piti sitten laittaa oikeanvärisiin rasioihin. Kaikki ympyrät menivät oikeisiin rasioihin.
Kuullunymmärtäminen: Eetulle näytettiin kuvia, joiden nimet muistuttivat toisiaan. Esimerkiksi Sukka, Tukka, Kukka. Th pyysi Eetua näyttämään kuvasta aina yhtä asiaa, esimerkiksi tukkaa. Tässä Eetulle tuli koko käynnin ainoa virhe, juurikin tuon tukan kohdalla. Meillä puhutaan aina hiuksista, ja Eetu näytti paperilta sukan kuvaa. 
Ohjeiden noudattaminen: Eetua pyydettiin hakemaan korista pallo ja tuomaan se hoitajalle. Lisäksi piti laittaa kynä tuolin alle ja ottaa se sen jälkeen sieltä pois. Eetu katsoi terkkaa hieman huvittuneesti tätä jälkimmäistä ohjetta kuunnellessa, eihän kyniä saa laittaa lattialle. Poika teki kuitenkin työtä käskettyä.
Motoriikka: Varpaille nousu ja varpailla kävely, yhdellä jalalla seisominen, pomppaaminen ja pallon kopittelu, kaikki sujuivat hyvin. 
Lene -tehtävistä ei jäänyt mitään huolta, eikä puheestakaan kuulemma tarvitse olla huolissaan. Ja vaikka tehtävät olisivatkin menneet ihan mönkään, niin meillä on joka tapauksessa ihana ja tosi rakas pieni kolmevuotias.

Vastaa