KOLMEN LAPSEN ARKEA

Vauva täyttää huomenna viikon, ja arki kotona on lähtenyt sujumaan epätodellisen hyvin. Vauva nukkuu kolmen, neljän tunnin pätkiä päivisin ja yöllä enemmänkin. En ole raaskinut joka yö herättää häntä syömään sen suositellun neljän tunnin välein, hän kun syö niin hyvin ja kasvaa ihan silminnähden kuitenkin. Tyttö on todella rauhallinen tapaus. Häntä ei haittaa isoveljien metelöinti tai muutkaan meidän kodin äänet. Edes koiran haukkuminen ei saa häntä hereille. 
Pojat ovat ottaneet siskon vastaan hienosti. He auttavat mielellään vauvan hoidossa, vaikka napatynkä vähän ällöttää ja kakkakin haisee kummalle. Mustasukkaisuutta ei ole vielä ainakaan puhjennut. Pojilla menee kuitenkin riehuminen vähän yli nyt kun on käynyt vieraita kylässä, ja nimenomaan juuri silloin vieraiden läsnäollessa. Tämä on ilmeisesti jokin huomionhakujuttu, ja niihin tilanteisiin täytyisi kehittää jotain. Ei sillä, että vieraat säpsähtäisivät meidän hulivilejä, vaan minulla itselläni menee koko aika siihen, kun muistutan poikia, että ei ole turvallista hyppiä sohvalta tai sängyltä, tai että koiraa ei saa kiskoa karvoista. 
Vauva syö illalla viimeisen kerran puolenyön aikoihin ja seuraavan kerran usein vasta aamun sarastaessa viiden, kuuden maissa. Olen parina yönä herättänyt hänet kolmen aikaan tissille, koska maitoa tulee todella paljon. Ja tarkoitan, että TODELLA paljon. Pakko pumpatakin osa pakkaseen, koska olo on niin pinkeä ihan koko ajan, ja pakkasen kaksi hyllyä ovatkin jo täytetty äidinmaidolla. Toivottavasti maidonnousu pian tasoittuu. Kuuden ja seitsemän välillä me sitten noustaan poikien kanssa ja samalla hoidetaan vauvan aamupesut. Vaippa täytyy vaihtaa ihan ihan jokaisen imetyksen yhteydessä (hyvä aineenvaihdunta) ja välillä vaatteetkin siinä samalla. Aamupesujen jälkeen vauva jatkaa vielä unia ja mennään poikien kanssa aamupesuille ja aamupalalle.
Annan poikien katsoa aamupalan jälkeen lastenohjelmia. Sillä välin siivoilen keittiötä, pesen pyykkiä ja juon kahvia pitkin aamua. Yhdeksän aikaan valitaan poikien kanssa siskolle vaatteet ja lähdetään käyttämään yhdessä Jokke lyhyellä pissalenkillä, vauva tulee mukaan kantoliinassa. Sen jälkeen vauva usein nukkuu vielä hetken ennen kuin alkaa äännellä maidon perään. Tämä aamupäivän imetyshetki on usein melko pitkä, ja pojat kehittelevät sillä aikaa leikkejä joko omiin huoneisiinsa tai yhteistä leikkiä olohuoneeseen. Imetyksen jälkeen vaihdan vauvan puhtaisiin vaippoihin ja alan laittamaan ruokaa. Syödään yhdentoista aikaan, jonka jälkeen mennään kaikki päikkäreille. Herään ennen muita ja laitan aamun pyykit kuivumaan. 
Pojat heräävät unilta kahden-kolmen aikaan ja samaan aikaan tyttö herää ruokailemaan. Syödään välipalaa ja pojat jatkavat aamulla aloittamiaan leikkejä. Tässä välissä A on tullut töistä kotiin ja käyttänyt Joken lenkillä, joten iltapäivällä ollaan vaan ja touhutaan olkkarissa, tyttökin jaksaa usein tässä välissä olla hetken aikaa hereillä. Pojat tykkäävät pitää siskoa sylissä ja lukea hänelle kirjoja. 
Viideltä syödään iltaruokaa, jonka jälkeen käydään joko nopeasti vauvan kanssa ulkona tai A käy poikien kanssa pidempään. Vauva syö illalla viiden-kuuden aikaan. Iltapäivät ovat nyt tällä viikolla menneet enemmänkin asioilla juostessa kuin ulkoillessa; nopean kotiutumisen takia kontrollikäynneillä Tayssissa, lääkärissä, tytön verikokeissa (aineenvaihduntaseula) ja tietty vieraita vastaanottaessa. Tykkään tosi paljon, kun meillä on käynyt kotiutumisen jälkeen paljon rakkaita kylässä, pääsee jotenkin heti sellaiseen ”normaaliin” fiilikseen. 
Iltapuuhiin aletaan puoli kahdeksalta. Ensin iltapala, sitten suihkuun, sen jälkeen hampaiden pesulle ja pissalle ja sitten omiin sänkyihin lukemaan kirjaa. Eetun on ollut vähän vaikeaa mennä nukkumaan tällä viikolla omaan sänkyyn, varmaan siksi, kun pikkusiskokin saa nukkua äidin ja iskän huoneessa. Pikkuhiljaa alkaa kuitenkin taas olla helpompaa ja helpompaa, ja aina saa tulla yöllä viereen jos siltä tuntuu. Ollaankin Eetun kanssa luettu vähän pidempiä iltasatuja nyt niin nukahtaminen tuntuu mukavammalta. Vauva herää illalla syömään yhdeksän ja kymmenen välillä, jolloin tehdään myös iltapesut. Joko tämän tai puolenyön imetyksen jälkeen tyttö hengailee taas hereillä hetkisen, ennen kuin nukahtaa pidemmälle unijaksolleen. Voisin vaan tuijottaa tuota ihanaa pikkuihmistä 24/7, mutta menen itsekin aina heti nukkumaan vauvan nukahdettua. Näin jaksaa taas seuraavan päivän touhuta ja ottaa kaiken uuden ja ihmeellisen vastaan virkeänä.

Vastaa