Koirakuume? 10 syytä valita Japaninpystykorva!

Japaninpystykorva on nimensä mukaisesti Japanista kotoisin oleva pystykorvarotu. Alunperin ne toimivat puutarhavahteina, mutta nykyään rotua pidetään enemmänkin seurakoirana. Japaninpystykorvat menestyvät myös monissa harrastuksissa, kuten tokossa ja agilityssä, ja tällaiset lajit ovatkin usein tämän vauhdikkaan koiran mieleen. 
Muutama kaverini on puhunut koiran hankkimisesta (terkkuja vaan) ja ajattelin nyt sairaspäivän kuluksi kertoa teille omia kokemuksiani Japaninpystykorvasta, meillä kun on tämä 3,5-vuotias Jokke. Tässä siis kymmenen hyvää syytä valita Japsi
1.  Kun Japaninpystykorvan pentu saapuu perheeseen, se on heti ensipäivistä lähtien sinun ja sinä sen. Jos annat sille rakkautta, niin se ei koskaan jätä sinua. Se saattaa kyllä loukkaantua, jos hellit liian kauan jotain toista koiraa.
2. Et joudu enää koskaan olemaan yksin. Kirjaimellisesti. Japsi on siellä missä sinäkin olet, ja se tulee mukaan, kun lähdet. Japaninpystykorvat seuraavat arkipuuhiasi tarkkaavaisesti ja tepsuttelevat perässäsi aamusta iltaan. Jos siis haluat itsenäisen ja omiin oloihinsa vetäytyvät karvaturrin, Japsi ei ole sinulle sopiva koira.
3. Ylös, ulos ja lenkille! Liikunta tulee osaksi elämääsi, koska Japaninpystykorvien täytyy kuluttaa ylimääräinen energiansa johonkin. Jos se ei pääse lenkille, energia purkautuu tihutöihin, haukkumiseen, päättömään juoksenteluun, mattojen järsimiseen.. Mihin tahansa. Japaninystykorvat ovat hyväluontoisia koiria, joskin välillä hieman itsepäisiä. Rajat täytyy tehdä selväksi jo pentuna, vaikka ne ovatkin niin syötävän suloisia suurine nappisilmineen ja pörröturkkeineen. Myös koulutettu koira alkaa oireilla huonolla käytöksellä, jos se ei saa taarpeeksi liikuntaa.
4. Sinun ei enää tarvitse miettiä, mihin käytät tylsät hetkesi. Japsien turkki vaatii harjaamista pysyäkseen siistinä. Erityisesti keväisin pohjakarva lähtee tuppoina, joita täytyy harjata ja nyppiä uuden karvan tieltä. Karvatuppojen nyppiminen on ihanan rentouttavaa puhaa! Jos olet jo hoitanut harjaamisen, niin loppuajan voitkin sitten käyttää imurointiin. Ei tylsää hetkeä enää koskaan!
5. Opit sanomaan ei. Japsit ovat alunperin olleet puutarhavahteja, ja vahtikoirat haukkuvat. Haukkuminen on kitkettävä pois jo heti pentuna, eikä äänekkyys ole rotumääritelmän mukaan sallittua. Meidän Jokke haukkuu tietyissä tilanteissa, mutta ei räksytä turhasta. Jokke haukkuisi varmasti vähemmän, jos se ei olisi elänyt pentuaikaansa kerrostalossa. Kaikki äänet rappukäytävästä saivat vahtimismoodin päälle, ja se tulee päälle vielä nyt rivitalossakin, jos joku tulee/Jokke luulee jonkun tulevan meille.
6. Saat ihan 100% varmuudella koiranomistajakavereita. ”Että onkin valkoinen koira!” ”Voi miten hän on sulonen!” Nämä taitaa olla ne yleisimmät lauseet, joilla meitä lähestytään nykyään. Pentuaikana tämä täytyy vielä korottaa potenssiin kymmenen. Jos Japsin annetaan jo pentuna olla tekemisissä muiden koirien kanssa, ne pärjäävät aikuisinakin hyvin vieraiden koirien seurassa.
7.  Japaninpystykorvat eivät ole kovin karkailevaa sorttia, koska niillä ei ole metsästysviettiä. Jos karvakamu joskus livahtaisikin ovesta karkuun, voit huoletta lähteä huutelemaan sitä 10 minuutin päästä ja hän juoksee kauheaa vauhtia syliisi. Meidän Jokke pysyy hienosti myös puistossa ilman narua.
8. Kaikki tietämäni Japaninpystykorvat ovat lapsiystävällisiä. Jokke on ainakin tarkka omasta perheestä ja varsinkin lapsista. Poikien vauva-ajat Jokke oli supertarkka, ja jos joku perheen ulkopuolinen kantoi vauvaa, niin Jokke seurasi perässä.
9. Ei liian iso, ei liian pieni. Kerrostaloon sopeutuminen on todella koirakohtaista, mutta rivitaloon Japsi esimerkiksi sopeutuu hyvin. Helppo päästä ulos, ei liikaa melua rappukäytävästä. Tietysti omakotitalo olisi vielä koiraystävällisempi paikka, koska mitä enemmän tilaa, sen parempi. Pihakoiraksi japsista ei kuitenkaan ole, sillä se kaipaa ihmisen seuraa.
10.  Japaninpystykorvat on pitkäkäisiä, ne voivat elää jopa 17-vuotiaiksi. Ne ovat myös verrattain terve koirarotu ja pysyvät pitkään nuorekkaina ja vetreinä. Japseilla ei ole mitään liioiteltuja piirteitä, joten rakenteellisia vikoja ei yleensä ole.
Oletko sinä ajatellut hankkivasi Japaninpystykorvan? Kerron mielelläni lisää omia kokemuksiani tästä rodusta, jos jokin asia jäi mietityttämään!
Somet

Posted by

Moikka! Olen Heidi, 27-vuotias bloggaaja, harrastevalokuvaaja ja kolmen lapsen äiti Pirkanmaalta. Blogini on kokoelma minulle tärkeitä asioita, kuten lapsiperhearkea, luonnonystävän teemoja sekä hyvinvointia käsitteleviä aiheita.

2 thoughts on “Koirakuume? 10 syytä valita Japaninpystykorva!

Vastaa