KEHTO

”Kehto eli kätkyt, Länsi-Suomessa myös vaku, on kaarevajalaksinen pienten lasten vuode, jossa lasta nukutetaan sitä keinuttamalla.”

Kun odotin Anttia vajaat viisi vuotta sitten, saimme mieheni isältä lahjaksi kehdon. Itse tehdyn, Anttia varten. Nyt kehto on ollut käytössä jo kahdella lapsellamme, ja kolmas käyttäjä on kovaa vauhtia tulossa. Meillä kehto on ollut lähinnä päiväunilla käytössä, ja se onkin nukuttanut lapset kerta toisensa jälkeen pehmeällä liikkeellään. Kun tuleva vauva kasvaa kehdosta yli, se tulee säilyttämään edelleen paikkansa osana kodin sisustusta, ja kuka tietää jos se joku päivä tulevaisuudessa olisi vielä käytössä meidän lapsenlapsilla.
Kehto oli meille, nuorelle ja uudelle perheelle, tärkeä lahja. Siitä huokuu perinteikyyttä ja samalla se loi eräänlaisen ”aikuisen” olotilan silloiseen kerrostaloasuntoomme. Tällainen lattiakehto sopii kodin sisutukseen vielä varsinaisen käyttötarkoituksen päätyttyäkin. Meillä kehdossa on säilytetty nalleja ja välillä torkkupeittojakin, ja on tuo kissakin tainnut siinä usemmat nokoset ottaa. Mikä tärkeintä, tiedän ainakin varmasti, että kehto on valmistettu 100% kotimaisena käsityönä. Nykyään markkinoille tulvii yhä enemmän sellaisia korkeajalkaisia kehtoja, mutta omasta mielestäni tällainen perinteinen kehto on käytössä monipuolisempi ja ulkonäöltään kauniimpi.

Äiti lasta tuudittaa, lasta tuntureiden. 
Päivä taakse kaikkoaa ylhäin tähtivöiden. 
Vaikka kylmä hallayö 
toiveet usein maahan lyö, 
kerran lapsein lahjaks saa 
nää kairain kultamaat. 
Sulje silmät pienoinen, uinu onnen unta. 
Suuri on ja ihmeinen onnen valtakunta. 
Kun sa suureks vartut vain 
mailla aavain aukeain 
kerran lapsein lahjaks saat 
nää laajat Lapin maat. 

Räiske pohjan loimujen, tuisku viimatuulien
Kehtolaulua vain on ne lapin lapselle
~Lapinäidin kehtolaulu~

Mikäli haluat ostaa omien toiveidesi mukaan valmistetun kotimaisen kehdon lapsellesi, lahjaksi toiselle tai ihan muuten vain, niin laita ihmeessä sähköpostia tulemaan osoitteeseen sinaoletaurinko@gmail.com.

2 thoughts on “KEHTO

  1. Onpa nätti kehto 🙂 meilläkin oli esikoisella (ja nyt myös tulossa tälle toiselle) mun isoisän tekemä kehto sänkyjä ekat kuukaudet. Se on kyllä ihana! Kiertää meillä suvussa aina vauvalta toiselle <3

Vastaa