Kasvispainotteinen ruokavalio raskausaikana

Pyrin kehittämään ruokavaliotani jatkuvasti parempaan, kasvispainotteisempaan ja eläimiä kunnioittavampaan suuntaan. Tällä hetkellä olen aika pitkälti pescovegetaristi, syön eläinkunnan tuotteista kalaa ja kananmunia. Koen itse, että näin raskausaikana tätä ruokavaliota on helppo toteuttaa. Tulevaisuudessa luovun luultavasti myös kalasta, omien periaatteideni vuoksi. Kananmunia en varmaan täysin jätä koskaan, paitsi jos saan voimaa kääntyä täysin vegaaniksi.

Vegaaninen elämäntapa on yksi suuri haaveeni tulevaisuudelle. Syy tähän on se, että tiedän liikaa (eläinten oloista, kohtelusta ja muusta) ja koska olen erittäin eläinrakas, tieto lisää tuskaa. Nyt koen vegaanin elämän kuitenkin jotenkin liian hankalaksi. En myöskään tiedä vielä tarpeeksi mitä kaikkea vegaanisuus vaatii, ja haluan hoitaa sen sitten ihan kunnolla, enkä lopettaa kahden kuukauden jälkeen. Vegaanisuus on kuonnioitettava elämäntapa.

Nyt ei kuitenkaan puhuta vegaaneista, vaan pescovegetaristisesta ruokavaliosta, jota olen noudattanut nyt noin vuoden verran. Olen ollut täysin tyytyväinen tähän, enkä oikeastaan kaipaa poisjättämiäni tuotteita takaisin ruokavaliooni. Ainoa asia, mikä on välillä tullut mieleen, on esimerkiksi kanasalaatin helppous. En silti kadu elämäntapamuutoksiani, ja koen oman oloni parantuneen niin henkisesti kuin fyysisestikin näiden pienien muutosten myötä. Raskausaikanakaan tämä pescovegetaristinen ruokavalio ei tuota ongelmia, ainoa tarkkuutta vaativa asia on pakasteiden kypsennys sekä kalan alkuperä. Alkuraskaudessa minun teki tosi paljon mieli maksamakkaraa, ja söinkin maksamakkaravoileivän pariin otteeseen, enkä potenut siitä huonoa omaatuntoa. Sanokaa vain huonoksi kasvissyöjäksi, I know !

Okei, aloitetaas sitten aamupalasta. Aamuisin syön lähes aina puuroa marjoilla ja pähkinöillä/siemenillä, sekä juon pari kupillista kahvia. Lisäksi juon noin litran vettä aamun aikana. Joskus lisään puuron päälle vähän hunajaa, jos tuntuu että makeahammasta kolottaa. Aamuisin otan myös raskausajan vitamiinin sekä kalsiumtabletin. Viimepäivinä olen laittanut puuron ja jogurtin päälle Fazerin Alku puutarhamysliä, vaikka sen sisältämä ohra aiheuttaakin minulle allergiaoireita. Oireet ovat kuitenkin ohrasta sen verran lieviä, että olen uskaltanut käyttää mysliä nyt pieninä annoksina.

Lounasta vaihtelen usein. Se saattaa olla vehnätöntä kasvispastaa, kasviswokkia, kalaa ja salaattia, kananmunaa ja uunijuureksia, kasvissosekeittoa, kalakeittoa, tuhti proteiinipitoinen smoothie tai vaikka pari bataatti-avocadoleipää. Jos en syö kalaa lounaalla niin pyrin saamaan rasvoja lisäämällä valmistuksessa tai valmiiseen ruokaan rypsiöljyä tai vaihtoehtoisesti syömällä ruuan lisäksi vajaan kourallisen pähkinöitä. Lounaalla juon yleensä ison tuopillisen vettä.
Välipalaksi napsin hedelmiä/leipää/kasvisviipaleita ja kahvia sekä paljon vettä. Välipala vaihtelee usein sen mukaan missä olen, töissä minulla on usein välipalaksi mukana hedelmää, kun taas kotona on aikaa tehdä vaikka jokin ihana mantelijogurtti annos marjoineen tai pari leipää. Lisäksi otan yleensä vähän pähkinöitä, riippuu vähän kuinka rasvapainotteinen lounas on ollut ja mitä aion syödä päivälliseksi.

Päivälliseksi syön lähes aina keittoa tai salaatin, joskus smoothien. Pyrin pitämään aina päivällisen lounasta kevyempänä. Tykkään syödä ennen nukkumaanmenoa vielä iltapalan, joten en tarvitse illalla enää raskasta ateriaa. Lisäksi juon ison tuopillisen vettä.
Iltapalaksi syön joko ruisleipää ja hedelmää, tai maustamatonta jogurttia/kasvispohjaista jogurttia/rahkaa ja marjoja/hedelmiä ja pähkinöitä/siemeniä. Juon iltapalan kanssa myös vettä, mutta en paljoa, koska en halua nousta keskellä yötä vessaan.
Vilja-allergia hieman rajoittaa aterioitani, mutta olen oppinut elämään sen kanssa jo hyvin. Viljatuotteista käytän tosiaan kauraa, ruista ja satunnaisesti riisiä. Välillä keitän ruokien lisukkeeksi kvinoaa. Suosikkileipäni on ollut jo pitkään Oulaisten jälkiuunipalat, niistä tulee myös mukavasti kuitua muuten viljaköyhään ruokavaliooni. 
Proteiinia saan palkokasveista, rahkasta sekä soijatuotteista. Esimekiksi soijasuikaleita voi lisätä salaattiin, soijahiutaleista saa tonnikalatyyppisen lisukkeen pastalle ja soijarouhe sopii täydellisesti kastikkeisiin, jogurtin päälle tai vaikka pitsaan. 
Päivittäisestä energiasaannistani pyrin saamaan 25-30% pehmeistä rasvoista. Käytän ruoanlaitossa rypsiöljyä, salaatin päällä oliiviöljyä/salaatissa avocadoa ja syön lisäksi pähkinöitä ja siemeniä päivittäin. 
Olen jutellut ruokavaliostani tietenkin neuvolassa, ja ainoa huomio, jonka silloin sain, oli hiilihydraattien lisääminen. Sen olenkin toteuttanut lisäämällä leipää tai hedelmiä ylimääräisiksi välipaloiksi /aterian yhteyteen. Huomaan että turvotus vähän lisääntyi hiilihydraattien lisääntyessä, mutta niin kyllä lisääntyi myös jaksamiseni. 
Painoni ei ollut noin viikko sitten noussut vielä yhtään raskauden alusta, saapas nähdä mihin suuntaan vaaka heilahtaa tiistain neuvolakäynnillä. Tässä vaiheessa painoa on odottavalle äidille saattanut tulla tai lähteä muutamia kiloja. Aiemmissa raskauksissa painoa on tullut 10-12 kiloa, ja saa tulla nytkin samanverran. En ota painosta mitään stressiä, koska tiedän syöväni terveellisesti ja monipuolisesti, joten vauva ainakin tulee saamaan kaiken tarvitsemansa ravinnon :).
Somet

Posted by

Moikka! Olen Heidi, 27-vuotias bloggaaja, harrastevalokuvaaja ja kolmen lapsen äiti Pirkanmaalta. Blogini on kokoelma minulle tärkeitä asioita, kuten lapsiperhearkea, luonnonystävän teemoja sekä hyvinvointia käsitteleviä aiheita.

Vastaa