7 VIIKKOA KETOGEENISELLA RUOKAVALIOLLA – Aloitus

Pakko tunnustaa, että rakastan tällaisia ruokavalioon liittyviä haasteita. Tykkään luoda erilaisia ruokavalioita ja anlysoida niiden vaikutusta mieleen, jaksamiseen ja kehoon. Mulle ei ole ongelma olla sillöin tällöin herkkulakoissa ja esimerkiksi muutamien viikkojen vhh -kuureilla. Nyt haluan vielä ennen joulua siirtyä ketogeeniselle ruokavaliolle. Herkuttelin syksyn aikana tavallista enemmän, ja sen vaikutus yhdistettynä hormonihoitoihin lokakuiseen munasolujen luovutukseen liittyen kerryttivät mun kroppaan luonnollisestikin rasvavarastoja. Mulla herkuttelu näkyy erityisesti yläreisissä ja hormonilääkitys pehmentää lantion aluetta, joten kohtuullinen kiinteytyminen noilta alueilta olisi ihana sivuvaikutus seuraavien viikkojen aikana. Mun elämäntavat on pääsääntöisesti terveelliset; syön monipuolista vegaaniruokaa ja pyrin liikkumaan säännöllisesti, eikä painoni ole muuttunut herkuttelusta huolimatta pitkään aikaan, luonnollista hormonikiertoon liittyvää vaihtelua on 0,5-2kg kuukausittain. Terveellisten elämäntapojen sisällä onkin ihan hauskaa kokeilla tällaisia haasteita. Muistutan kaikkia kuitenkin, että:

  1. Pikadieetit, laihdutuskuurit ym. ovat ihan täyttä roskaa. Jos sulla on tavoitteena esimerkiksi laihduttaa tai kasvattaa lihasta, on elämäntapamuutos paras vaihtoehto onnistumiseen. Sitten, kun kehosi ja mielesi ovat adaptoituneet terveellisempiin elämäntapoihin, on helpompaa, hauskempaa ja tuloksien kannalta pysyvämpää kokeilla tällaisia erilaisia haasteita ja muutamia viikkoja kestäviä ”ääriruokavalioita”.
  2. Kaikki ihmiset, lähtötilanteet, tavoitteet, kehot ja mielet ovat erilaisia. Älä missään nimessä vertaa itseäsi siihen, mitä minun kehossani tapahtuu tai siihen, että itse perfektionistina tulen luultavasti pitäytymään grammalleen suunnitelmissa. Sun ei tarvitse, sä saat joustaa ja venyttää rajoja niin paljon kuin haluat! Raffisti sanottuna ketoosissa pysyy niin kauan, kun päivittäin saa alle 50g hiilihydraatteja.
  3. En ole ammattilainen. En käy tämän kokeilun aikana myöskään esimerkiksi kolesterolimittauksissa tms., eli tämä ei ole ”tutkitusti” pätevä haaste. Kerron täällä omia kokemuksiani, ja käyn itselleni mielenkiintoisissa testeissä ja kokeissa, kuten esimerkiksi mittauttamassa hemoglobiiniani (se laskee minulla helposti liian alas). Minulla on myös ollut kesästä saakka tukenani terveellisessä treenaamisessa pt, ja hän on myös taustaäänenä tarvittaessa tässä haasteessa.

Olen ollut ketovegaanisella ruokavaliolla kaksi kertaa aiemmin, ja koen sen olevan omalle keholleni ja mielelleni kaikista sopivin ruokavalio. Ensimmäisien päivien jälkeen olosta tulee kevyt, voimakas, energinen ja ihan kaikin puolin vain hyvä. Sen vaikutuksesta ihon kunto ja unenlaatu paranevat. Ketogeenisellä ruokavaliolla ollessa keho alkaa käyttää pääsääntöisenä energialähteenään rasvaa, joten ei ole myöskään suositeltavaa vetää ihan överiksi hiilareiden kanssa sitten, kun ketoosia lähtee purkamaan, ja itse tiedostan tämän myös jouluna. Ketogeenistä ruokavaliota voi pitää myös ihan elämäntapana, ja en itsekään aseta tuota 49:ttä päivää (23.12.) mitenkään ehdottomaksi lopetuspäiväksi; silloin vaan teen mittauksia ja otan uudet kuvat, enkä sen jälkeen luultavasti raportoi enää somessa tästä aktiivisesti. On myös muistettava, että ketoosi katkeaa, jos syö hiilihydraatteja enemmän, siihen riittää jopa sen 50 gramman ylittäminen yhtenä päivänä. Eli lyhyesti sanottuna jos jouluna syön tavalliseen tapaan, niin ketoosi katkeaa. Sitten menee taas se muutama viikko, että aineenvaihdunnan saa käännettyä uudelleen rasvaa pääsääntöisenä energialähteenä käyttäväksi.

Ketogeeninen ruokavalio sisältää hyvin niukasti hiilihydraatteja, riittävästi proteiineja ja runsaasti rasvaa, jolloin elimistö alkaa käyttää energianlähteenään hiilihydraattien sijaan rasvaa. Ketogeeninen ruokavalio sopii siis mainiosti rasvanpolttoon, mutta sitä voidaan käyttää myös esimerkiksi diabeteksen hoidossa. Ketogeenisen ruokavalion noudattaminen ajaa kehon niin sanottuun ketoositilaan, jolloin ketoaineiden määrä veressä nousee. Ketoosiin voi päätyä myös paaston tai muuten niukan energiansaannin seurauksena.

Ketoosiruokavaliosta olen puhunut täällä blogissa aiemminkin tässä postauksessa. Tuolloin kokeilin ketogeenistä ruokavaliota ensimmäistä kertaa, ja paino laski ihan liian hurjaa vauhtia. Siitä viisastuneena osaan nyt koostaa ateriat paremmin. Ketogeenisen ruokavalion terveyshyödyt ovat ihan todellisia ja tutkittuja, mutta moni kokee sen alkupäivät niin epämiellyttävinä, että sitä ei halua jatkaa pidemmälle, ja näin ollen ei pääse nauttimaan sen hyvistä puolista. Ihmiset ovat toki erilaisia; se mikä minusta tuntuu ihan mahtavalta voi jollekin toiselle olla täyttä kärsimystä. Mullekin ensimmäiset päivät ovat aina haastavampia. Ensimmäinen päivä on hyvä, ja toinen päivä on molemmilla kerroilla aikaisemmin sitten taas ollut ihan kamala. Usein siinä ensimmäisten parin viikon aikana olo voi vaihdella aika paljonkin, kun kroppa siirtyy ketoosiin. Varsinainen aineenvaihdunnan muutos saavutetaan kuitenkin vasta pidemmällä ajanjaksolla, muutamien viikkojen tai jopa kuukausien jälkeen.

Koska itselläni tavoitteena ei ole juurikaan pudottaa painoa (laskee minkä laskee), niin lasken makrot oman päivittäisen kaloritarpeeni mukaan vähentämättä energiansaantia. Minun, kuten muidenkin, energiatarpeeni määräytyy aktiivisuustasoni ja kokoni mukaan. Päivittäin syön nyt sitten keskimäärin 23g hiilihydraatteja (20-25g), proteiineja 1,5g/painokilo ja loppuenergia tuleekin sitten rasvoista. Suosin ruokavaliossa tummanvihreitä kasviksia, sieniä, vähähiilihydraattisia vegaanisia proteiinilähteitä ja pähkinöitä, siemeniä sekä öljyjä, samalla kaavalla koostin ateriat myös aikaisemmin. Kuten arvata saattaa, niin leivät, kaurapuurot, herkut ja hiilihydraattipitoiset lisukkeet ovat pannassa. Viime kuukausina olen löytänyt itselleni ystävän sipseistä, joten niille heitän nyt haikeat heipat, toivottavasti himo niihin laantuu seuraavien 7 viikon aikana niin paljon, ettei niitä jatkossakaan tarvitsisi ostaa.

Mitat aloituspäivänä ma 4.11.2019

  • Käsivarsi: 23,5cm
  • Vyötärö: 66,5cm
  • Napa: 77cm
  • Lantio: 85,5cm
  • Peppu: 92,5cm
  • Yläreisi: 51,5cm
  • Pohje: 31cm

Painoa en koe tarpeelliseksi kertoa, mutta sen mahdollisista muutoksista kerron kyllä mittauspäivinä.

No, tästä se lähtee! Tämän postauksen tullessa ulos on jo ensimmäinen päivä aika lailla pulkassa. Tässä kirjoittaessani kello on 17:15, ja olo on hyvä, kuten yleensäkin ensimmäisenä päivänä. Ketoositesti näytti aamulla 0,5, ja se on minulla pätkäpaastoilun takia muutenkin aina 0,5-1,5. Instagramissa annan luultavasti tiheämpiä päivityksiä tähän liittyen, mutta joulukuun 23. päivä kerron täälläkin loppuyhteenvedon näistä seitsemästä viikosta.

Oletko sinä ollut koskaan ketogeenisellä ruokavaliolla, ja oliko siitä sinulle hyötyä?

Terkuin Heidi.

Vastaa