5 VINKKIÄ SADEPÄIVIIN LAPSIPERHEESSÄ

Mammalandian yhteistyöpostaus
Oi Suomi, mitä kaikkea ihanaa sen luonto ja ilmasto tarjoaakin meille yhä uudelleen jokaisena vuodenaikana! Puut alkavat vihertää, päivä pitenee, kelit lämpenee. Syksyä kohden ilman viiletessä saa taas vetäistä päälleen sen lempineuleen ja ihanat raidalliset villasukat, ja katsella kun luonto saa ylleen kauniin ruskaisen peitteen. Talvella päästään joulutunnelmaan, pulkkamäkeen ja ihastelemaan auringossa kimmeltäviä pakkaspäivän hankia. 
Ja joka vuosi saa kuulla, kuinka on liian kuuma, liian kylmä, liian valoisaa tai liian pimeää. Ja kun sataa. Aina vaan, jokaisena vuodenaikana. Mitä jos kuitenkin vähennettäisiin sitä valittamista ja tehtäisiin sen sijaan asioita, joista on oikeasti jotain hyötyä? Lapset eivät niin välitä säästä, mutta vanhempien negatiivisuus ja valittaminen varmasti uppoavat lasten mieleen kuin kuuma veitsi voihin. Olen itsekin ollut säähän helposti reagoiva ihminen, ja olen sitä edelleenkin. Nykyään kuitenkin koetan reagoida siihen mahdollisimman positiivisella tai neutraalilla tavalla. Me ei täällä asuessa voida välttyä sateelta eikä lämpötilojen tai valoisuuden vaihtelulta, joten siitä on ihan turha valittaa. Tässä tulee viisi meidän perheen vinkkiä, kuinka tehdä sadepäivistä hauskempia lasten kanssa!

1. Menkää ulos

Suurin osa lapsista rakastaa kuralammikoita. Päälle vaan kunnolliset sadevaatteet, ja ulos purkamaan energiaa! Sateella näkee sammakoita, matoja ja etanoita. Laittakaa kotipihaan ämpäreitä ja kerätkää sadevesi talteen lämpimän päivän vesileikkejä ja puutarhan kastelua varten. Lähtekää metsään tutkimusmatkalle. Sade ei ole mikään este ulkoleikkeihin, se vaatii vain hieman varustautumista.
2. Panosta lasten kanssa leikkimiseen

Sadepäivinä voi hyvillä mielin skipata puutarhatyöt ja vaikka jättää sen ulkoilunkin väliin jos ei sadetouhut innosta. Niihin kuluvaa aikaa ei kannata korvata keksimällä ylimääräisiä kotitöitä itselleen. Anna sen sijaan aikaasi lapsille. Pelatkaa pelejä, kootkaa palapelejä, rakentakaa maja, piirtäkää, rakentakaa legoista kokonainen kylä tai lukekaa kirjoja! 

3. Teettäkää valokuvia 

Meillä lapset tykkäävät selata valokuvia niin koneelta kuin albumeistakin. Sadepäivän voi hyödyntääkin teetettävien valokuvien valitsemisella ja teettämisellä. Luo tietokoneelle teetettäville valokuville oma kansio, ja siirrä sinne suosikkikuvasi. Tämän kansion sisälle voit luoda vielä oman kansiona editointia vaativille kuville. Itse ainakin lasten touhuja kuvaillessani joudun räpsimään kuvat melko nopsaan tahtiin, ja useat kuvat tarvitsevat sen vuoksi suoristusta ja uudelleenrajausta ennen teettämistä. Pieni kontrastin tai valotuksen lisääminen ja värisävyjen kirkastaminen tekevät myös ihmeitä. Editoinnin jälkeen siirrä kuva heti pois editoitavien kansiosta. Kun valokuvat laittaa selkeästi omiin kansioihinsa tieokoneelle, on homma helppo keskeyttää heti, kun lapset kyllästyvät ja jatkaa urakkaa toiste. 

4. Leipomispäivä

Meillä oli usein mun lapsuudenkodissa sadepäivinä leipomispäivä, jolloin pakkanen täytettiin korvapuusteilla, pitkoilla, sämpylöillä ja ruisleivällä. Pienetkin lapset saa hommaan mukaan, kun antaa heidän sekoittaa itse oman taikinansa. 

5. Dvd – hyllyn läpikäynti

Joskus sitä vaan kaipaa aivoja turruttavaa elokuvamaratonia. Kaivakaa kaappien pohjalta ne kaikista vähiten katsotut elokuvat tai katsokaa lemppareita. Ennen elokuvia tai niiden välillä kannattaa ehkä pitää jonkinlaista happihyppelyä tai rakentaa sisälle temppurata, jotta lasten energiaa saa edes vähän purettua. Elokuvapäivään ei kannata myöskään haalia makeita herkkuja, koska vähäinen lasten aktivointi yhdistettynä sokeriövereihin voi tehdä aikuisten rentoutumisesta mahdotonta. 

Jokaisesta päivästä voi tehdä vähän paremman oikella asennoitumisella. Lopettakaa nyt hyvät ihmiset se kesän kulumisesta valittaminen, ja arvostakaa jokaista päivää yhtä paljon! Syksy tulee joka tapauksessa, otetaan se vastaan iloisin mielin. 
☂  ☂  ☂
Muiden Mammalandian bloggaajien sadepäivien touhuja ilmestyy tämän kuun aikana luettavaksi Mammalandian kotisivuille ja Facebookiin.

Vastaa