34. RASKAUSVIIKKO || SYNNÄRIKÄYNTI

Raskaudesta on kulunut jo 82,5 prosenttia. Laskettuun aikaan jäljellä 49 päivää ja vauva on täysiaikainen neljän viikon kuluttua. Äitiysloma alkaa virallisesti kahden viikon päästä ja seuraavaan neuvolakäyntiin on viisi päivää. Nyt vauvan syntymää ei enää estellä, mutta jos hän lähtee syntymään, niin pyritään antamaan vielä yksi annos kortisonia. 
 
Vauva Tällä viikolla vauva pystyy torjumaan itse pieniä infektioita. Hän kerää edelleen rasvaa ja painoa, ja kasvaa voimakkaasti. Useimmat vauvat kääntyvät näihin aikoihin pää alaspäin, ja niin myös meidän tyttö on jo kääntynyt. Hänen painonsa kohoaa tällä viikolla keskimäärin 2,18 kilosta 2,35 kiloon ja hän on noin 42 senttiä pitkä. Tytön liikkeet ovat voimakkaita, ja hän pystyy helposti tönäisemään vatsan päällä olevan kirjan tai läppärin pois siitä. Tyttö liikkuukin edelleen tosi aktiivisesti.
Raskausoireet Turvotus on vähän laskenut liikunnan lisäännyttyä, mutta sormukset edelleen puristavat sormissa. Lantiossa ja reisissä on alkanut tuntumaan paineenomaista kipua, ja supistukset ovat voimistuneet. Näiden seurauksena on irronnut lisää limatulppaa. Kivuttomia supistuksia tulee taas säännöllisesti, mutta ne eivät kestä sitä 4-6 tuntia, kuten aiemmin. Liitoskivut vaivaavat todella paljon varsinkin iltaisin, ja ne vaikeuttavat ihan tosissaan jo nukkumista. Päänsäryt ovat loppuneet onneksi. Paino on laskenut viime neuvolakäynnistä 1,5 kiloa, koska turvotus on vähentynyt.
Mieliala Olen ollut kivuista huolimatta tosi tosi onnellinen, niin vaan tuo aurinko ja ulkoilu saa koko ihmisen voimaan niin paljon paremmin! A on ollut ihan täydellisesti tukena koko raskausajan, ja nyt liikuntakiellon lakkauttamisesta huolimatta hän huolehtii aina, etten kanna painavia kauppakasseja tai käy liian pitkillä kävelyillä. Tarvittaessa saan alaselkähierontaa ja halipulassa haleja yllinkyllin.
 
Eilen torstaina kärsin todella voimakkaasta paineentunteesta lantiossa ja reisien ulkosyrjillä. Se yhdistettynä lisääntyneisiin ja voimistuneisiin supistuksiin saivat minut soittamaan Tayssiin, vaikka kivut eivät olleet mielestäni mitään synnytykseen viittaavaa. Kysyin, että pitäisikö varmuuden vuoksi tulla käymään näytillä, ettei vaan nyt mitään tapahtuisi liian nopeasti. Lämminhenkinen kätilö puhelimen toisessa päässä sanoi, että ilman muuta näytille vaan, jos taustalla on syöksysynnytystä ja ennenaikaisuuden uhkaa. Niinpä lähdin sitten kahden jälkeen iltapäivällä ajelemaan Tayssille.
Minut otettiin käyrille makaamaan, ja jo ensimmäisen kymmenen minuutin aikana supistuksia ehti piirtymään kolme. Tunsin itse niistä kaikki, ja yksi oli voimakkaampi. Tuon kymmenminuuttisen jälkeen kätilö tuli tuomaan minulle sitä ah niin ihanaa bricanyl -lääkettä. Se estää tehokkaasti supistuksia, mutta sen pistäminen sattuu ihan julmetusti aineen paksuuden vuoksi. Tämä on juuri sitä lääkettä, joka aiheuttaa voimakasta sydämentykytystä, vapinaa ja levottomuutta. Käyrää otettiin tämän jälkeen vielä noin puolisen tuntia ja supistukset selvästi rauhoittuivat. Pääsin todella pian sen jälkeen lääkärin huoneeseen, jossa katsottiin ultralla kohdunkaulan tilanne ja vauvan liikkeitä. Kaikki oli täydellisesti! Kohdunkaulankanavaa oli jäljellä edelleen vähintään 2,4 senttiä ja vauva liikkui terhakkaasti ärsytykseen reagoiden. Mitään ei siis ollut tapahtunut kohdunkaulalla supisteluista huolimatta, joten sain lähteä kotiin ja jatkaa elämääni normaalisti. Lääkäri kuitenkin edelleen kehotti ottamaan herkästi yhteyttä. Kohdunsuun avautumista ei tarkistettu sisätutkimuksella (onneksi), varmaankin supisteluherkkyyden ja provosoitumisriskin vuoksi. Minulla on itselläni sellainen tunne, että se on saattanut vähän avautua, koska kivut ovat olleet sellaista ns. avaavan menkkajomotuksen tyyppistä, mitä synnytyksen alkuvaiheessa tulee. Onneksi kanavaa on kuitenkin mukavasti jäljellä, ja bricanyl tehosi hyvin. Vielä jatkellaan täällä elämää yhtenä kappaleena, mutta viikko viikolta ja päivä päivältä ollaan lähempänä pikkusiskon syntymää.

2 thoughts on “34. RASKAUSVIIKKO || SYNNÄRIKÄYNTI

  1. Sinulla on nätti blogi. Liityin seuraajaksi, koska raskaus asiat kiinnostaa itseäni tällä hetkellä. Ja blogin kuvauksessa puhuit ekologisuudesta ja kasviruoasta, mitkä on itseänikin sydäntä lähellä. Meillä on miehen kanssa vauvan yritys puuhat kovasti käynnissä. Meille ei vauvaa tälle vuodelle tullut. Ennestään on 2v2kk tytön tyllerö joka pitää elämän vauhdikkaana ja hupsuilua täynnä.Tsemppiä sinne loppu raskauteen hurjasti!https://apilankukkanen.blogspot.com

  2. Kiitos kovasti! 🙂 Tsemppiä teillekin, ja toivottavasti olisi pian teidän tytölle pikkusisarus tuloillaan <3!

Vastaa