Karmashop | Vaateteollisuuden eettisyys ja ympäristövaikutukset

Yhteistyössä Karmashop ja Mammalandia


Ajatteletko koskaan vaatteita ostaessasi niiden alkuperää? Kuinka ne on tuotettu, mistä niiden materiaali on peräisin ja kuka ne on valmistanut? Sain kunnian vierailla kuukausi sitten Karmashopin showroomilla Espoossa yhteistyön merkeissä ja pääsin samalla kuulemaan tarinan Karmashopin takana.

Karmashop on keväällä 2007 perustettu Suomen ensimmäinen reilun kaupan muotiin sekä ekologisiin materiaaleihin erikoistunut vaatekauppa verkossa. Yritys tuo Suomen markkinoille hyvännäköisiä ja silti eettisesti ja ekologisesti tuotettuja vaatteita. Parasta Karmashopin toiminnassa on sen halu tuoda tuotantoketjut mahdollisimman läpinäkyvästi ja avoimesti suomalaisten kuluttajien tietoisuuteen ja samalla antaa tietoa ja tukea tehdä viisaampia ja parempia valintoja.

Vaateteollisuuden eettisyys on monitahoinen asia, jossa huomioon tulisi ottaa muutamia tärkeitä eri seikkoja; materiaalin ekologisuus ja sen tuotanto, tuotannon tarjoama elanto sen tuottajalle ja hänen perheelleen, ympäristövaikutukset, kestävyys.. 

Hyvä, paha puuvilla. Puuvillan tuotannon eettisyydestä ja ekologisuudesta on keskusteltu pitkään. Kuormittavimmat vaiheet puuvillatuotteiden valmistuksessa ovat puuvillan viljely ja värjäys. Puuvillan viljelyssä käytetään paljon erilaisia torjunta-aineita ja keinokastelu kuluttaa valtavia määriä vettä. Vedenkulutus ja myrkyt ovat pääosassa myös värjäysprosessin ympäristöhaitoista. Kun näihin asioihin yhditstetään vielä eettiset näkökulmat, niin ollaankin jo ihan sekaisin siitä, että millainen vaate olisi sitten kaikista eettisin ja ekologisin vaihtoehto. Suosimalla luomupuuvillaa voidaan hieman parantaa vaatteen ekologisuutta ja toisaalta eettisyyttä lisää se, että kehitysmaiden pienviljelijät saavat elantonsa tuottamalla luultavasti suvultaan perimällään tilalla puuvillaa. Kuitenkin esimerkiksi Hamppu olisi luonnollisempi vaihtoehto puuvillalle, sillä se ei kaipaa lannoitusta ja se kasvaa nopeammin. Hamppukangas on myös puuvillakangasta kestävämpää ja pitkäikäisempää. Näihin asioihin ei ole olemassa yhtä oikeaa tietä tai ratkaisua. Vaatteita ostaessa kannattaa selvittää, kuinka tarkasti yritys on valmis julkaisemaan tuotteidensa tuotantoketjun, koska jos ei ole mitään salattavaa, niin miksi salailla? Yksi hyvä ja helppokäyttöinen sivusto tuotemerkkien arvojen tarkasteluun on www.rankabrand.org. 
Sain valita Karmashopin upeasta valikoimasta mieleisen vaatteen itselleni. Valitsin raskausvatsalleni sopivan valkoisen tunikan, jossa on syvään uurrettu, napitettu pääntie, ihanat suuret taskut ja rento leikkaus. Tunika soveltuu käyttöön myös raskauden jälkeen, sillä se ei kiristä tai paina mistään kohtaa ja imetyskin onnistuu avattavan etumuksen ansiosta. 
People Treen Kendall tunikapaita on valmistettu luomusertifikoidusta puuvillasta ja se on valmistettu WFTO – Reilun kaupan sertifikaatin ehdoilla Intian Mandalassa. Tunikan löydätte TÄMÄN linkin takaa. Karmashopilta löytyy vaatteiden lisäksi myös paljon erilaisia koruja, kodintekstiileitä ja muita kodintarvikkeita. Kannattaa käydä tutustumassa verkkokaupan tarjontaan ja ottaa rohkeasti yhteyttä yritykseen, mikäli kaipaat mitä tahansa lisätietoa tuotteista. Tehdään yhdessä pieniä valintoja paremman vaateteollisuuden puolesta!
❤      ❤      ❤      ❤      ❤      ❤
Somet
error

Posted by

Moikka! Olen Heidi, 25-vuotias bloggaaja, harrastevalokuvaaja ja kotiäiti Pirkanmaalta. Blogini on kokoelma minulle tärkeitä asioita, kuten kestävän kehityksen mukaista muotia, sisustusta sekä vegaanisuuteen liittyviä teemoja. Myös lapsiin ja vanhemmuuteen liittyviä aiheita käsitellään, ja mukaan mahtuu myös kaikenlaisia onnellisuuteen, terveyteen ja liikuntaan liittyviä teemoja.

2 thoughts on “Karmashop | Vaateteollisuuden eettisyys ja ympäristövaikutukset

  1. Ihana kirjoitus, kiitos. Luomupuuvilla on hieno luonnonmateriaali. Sen lisäksi, että se on turvallinen viljelijöilleen ja ympäristölleen, se sitoo ilmakehästä hiilidioksidia. Nyt ovat saapuneet myös ensimmäiset erittäin ekologisesta, biopohjaisesta Tencel-materiaalista valmistetut vaatteet.

Vastaa