20 ASIAA, JOITA EN ENÄÄ OSTA | ZERO WASTE/EKOMINIMALISMI

On hauskaa aina ajoittain huomata, miten pinttyneitä käytösmalleja oikeasti itsestään löytää. Kun aloin noudattaa enemmän zero waste -elämäntapaa, aloin oikeasti heti miettimään, että millä korvaan mun nykyiset tuotteet. Onneksi aika pian sitten jo tajusin, että eihän sen niin kuulu mennä, että vanhat pois ja uudet tilalle. On tosi tärkeää, että ne jo olemassa olevat tuotteet käytetään ihan loppuun asti ennen uuden tuotteen ostamista. Yhtä tärkeää on myös miettiä, että tarvitseeko kaikkea edes lähteä korvaamaan, vai voisiko jonkin tuotteen käytöstä luopua ihan täysin. Yritysten tavoitteena on saada tuotteitaan/palveluitaan markkinoitua niin, että kuluttaja kokee niiden olevan juuri hänelle tarpeellinen. Kuluttajille luodaan siis keinotekoinen tarve näille tuotteille. Omia kulutustottumuksia kannattaakin aktiivisesti pohdiskella, ja tunnistaa itsessään niihin liittyviä käyttäytymismalleja. Myös ekologisia ja joitain zero waste tuotteita valmistavat yritykset ovat tässä kohtaa vähän hakoteillä, kun koetetaan luoda korvaavia tuotteita ihan kaikelle, ja tässä jos missä haisee taas se kuuluisa raha. Tässä postauksessa kerron 20 asiaa, joita en itse enää osta lainkaan.

Hoitoaine

Mun hiukset (kuten monien muidenkaan!) ei todella tarvitse erikseen hoitoainetta. Jos hiukset ovat todella huonokuntoiset, sille on usein jokin ihan pätevä syy, kuten huonot elintavat tai liian voimakkaat tuotteet ja käsittelyt. Mun osittain luonnonlaineikkaita hiuksia on menneisyydessä värjätty, vaalennettu, värjätty uudestaan ja taas vaalennettu. Niitä on käsitelty hiustenkuivaimella, suoristusraudalla, kihartimella ja niissä on myös permanentti.

Lopetin mun hiusten ylimääräisen käsittelyn tammikuun jälkeen, kun kävin ottamassa permanentin ja sen jälkeen värjäsin hiuksia sävytteellä punaisemmaksi. Ne ei olleet mitenkään tosi huonossa kunnossa, mutta kun otin selvää, mitä kaikkia aineita kiharan tukan hoitamiseen suositellaan, niin iski ihan täysin vasten kasvoja sellainen kyllästyminen. Mä en halua käyttää rahaa enkä päivästä yhtään ylimääräistä aikaa siihen, että lotraan mun tukkaan ensin shampoon, sen jälkeen hoitoaineen tai hiusmaskin ja suihkun jälkeen vielä hiuksiin jätettävän hoitoaineen, latvoihin öljyn ja lopuksi vielä vähän hiusgeeliä, ettei tukka pörröönny päivän aikana. Kuinkahan moni näistäkin tuotteista markkinoidaan kikkaroille ”välttämättöminä”, vaikka todellisuudessa niitä ei edes tarvita? No, itse olen pärjännyt pelkällä shampoolla. Kun nämä omistamani tuotteet joskus loppuvat, niin otan käyttöön rasulsavi -shampoopalan (,jolla voi pestä myös kasvot ja ihon). Sellaisina päivinä, kun hiukset tuntuvat tarvitsevan enemmän kosteutusta tai ne ovat karkean/kuivan oloiset, teen niille huuhtelun omenaviinietikalla ja/tai (kookos)öljyllä (testattu, toimii!).

En ole vielä tilannut Ruohonjuuresta mainitsemaani shampoo/saippuapalaa, koska vanhat tuotteet ovat edelleen kesken. En siis voi ihan varmaksi sanoa, että juuri tämä tuote tulee olemaan se, joka sitten sopii mun hius- tai ihotyypille, mutta ideaalitilanteessa näin tulee olemaan. Jos ei, niin sitten kokeilen toisentyyppistä palatuotetta. Mulle myöskään ”täydelliset, upean kiiltävät” hiukset eivät ole mikään tavoiteltava asia. Kunhan on mahdollisimman vähillä tuotteilla hyvinvoivat hiukset päässä, niin se riittää minulle.

Kertakäyttöiset kuukautistarvikkeet

Kestositeet kunniaan! Käyttäisin kuukautiskuppia, jos minulla ei olisi kuparikierukkaa.

Vanulaput

Vanulappuja en ole ostanut todella pitkään aikaan. Niitä voi tehdä helposti itse jämäkankaista/pyyhkeistä, mutta kyllä ihan perus käsipyyhekin ajaa saman asian.

Talouspaperi

Vielä on pari kuukautta sitten ostettu talouspaperi pussi kesken, mutta tässä ollaan pikkuhiljaa jo totuteltu pyyhkimään esimerkiksi sotkut pyyhkeellä talouspaperin sijaan. Kaikkein haasteellisinta talouspaperista luopuminen on lemmikkien mahdollisten oksennuksien kannalta, niitä on rehellisesti sanoen todella ällöttävää pyyhkiä pyyhkeillä talouspaperin sijaan.

Take Away -kahvi

Juon kahvini kotona tai määränpäässä, en siihen matkalle sitä tarvitse.

Hummus

Minä rakastan Sevanin hummusta yli kaiken, mutta siitä luopuminen todellakin motivoi tekemään hummusta itse. Muovia säästyy tässä ”vaihdoksessa”, hummus kun pakataan muovipakkauksiin, mutta kikherneet saa pahvissa.

Puhdistusaineet

Pölyjen pyyhkimiseen riittää vesi, tahroihin tehoaa etikasta ja esimerkiksi klementiinin kuorista tehty yleispesuaine. Tiukempiin likaan puree savisaippua!

Huuhteluaine

Turhake suurimmalle osalle pyykkiä. Me käytettiin huuhteluainetta lähinnä sähköisyyden poistoon neuleista, nykyään senkin asian ajaa itse tehty pyykkietikka. Sellainen päivitys on siihen tehty, että en enää osta myöskään eteerisiä öljyjä (joita joskus laitoin pyykkietikkaan tuoksua tuomaan), koska siihen pieneen pullolliseen todella tiivistettyä öljyä täytyy tuhlata mieletön määrä kasvimateriaalia. Meidän pyykkietikka saa nykyään tuoksunsa sitruunankuorista.

(Vegaaninen) jogurtti

Jogurtti ei ole välttämätön asia mun ruokavaliossa ollenkaan, ja esimerkiksi kookosjogurttia on tosi helppoa tehdä itsekin kookosmaidosta!

Vegaaniset leivänpäälliset (ei margariini)

Vegaaniset vaihtoehdot esimerkiksi juustolle ja leikkeleille pakataan eläinperäisten tuotteiden tavoin muovipakkauksiin. Ne eivät ole oikeastaan koskaan kuuluneet mun vegaaniruokavaliooni, mutta nykyään en osta niitä sitä vähääkään, mitä ennen. Ne eivät ravintoarvoiltaankaan ole sen arvoisia.

Irtojäätelöt

Irtojäätelöiden päälliset lajitellaan usein muovinkeräykseen. Jäätelö kannattaa kyllä ehdottomasti ostaa isommassa pahvipakkauksessa (ja se on usein myös litrahinnaltaan näin edullisempaa). Jos on tarvetta säilytysrasioille, niin silloin tietysti muovirasiaan pakattu jäätelö on ihan hyvä vaihtoehto!

Valmisruoka

Valmisruoat eivät myöskään ole juuri koskaan kuuluneet meidän perheen tai mun omiinkaan ruokatottumuksiin. Itse tehty ruoka on parempaa, terveellisempää, edullisempaa ja jättää jälkeensä myös pienemmän hiilijalanjäljen.

Kelmu tai mehiläisvahakääreet

Meiltä löytyy rasioita ja talteen otettuja leipäpusseja, joihin voi säilöä esimerkiksi itsetehdyt leivät, eväät tai ruoan jämät. Mun mielestä kelmu/mehiläisvahakääreet ovat taas yksi turhake, jolle koitetaan väkisin luoda tarvetta. Toki uudelleen käytettävä kääre on kelmua ekologisempi vaihtoehto, jos kelmu jollekin sattuu olemaan täydellinen välttämättömyys!

Kodin koriste-esineet (uutena)

Me ei koristella kotia muulloin kuin jouluna, ja silloinkin käytössä on pääsääntöisesti mun lapsuudenkodista saatuja tai käytettynä ostettuja koristeita. Tekokuusi ja yksi pallosetti on ostettu uutena kaksi vuotta sitten. Jos kotia halutaan somistaa, niin lasten tekemät askartelut on kymmenen kertaa arvokkaampia ja omaperäisempiä kuin massatuotetut koriste-esineet.

Käsilaukut

Käytän kangaskassia käsilaukkuna. Mun viimeinen käsilaukku tuhoutui pari vuotta sitten kesällä, kun sen sisälle kaatui tuttipullollinen maitoa, ja ehti hapantua 30 asteen helteessä ulkona puoli päivää. Sitä hajua en unohda koskaan, enkä saanut laukkua enää käyttökelpoiseksi.

Kertakäyttösheiverit

Kestosheiveri (safety razor/Geisha Sheiver) on ikuinen, ja siihen tarvitsee ostaa vain terät edellisten tylsyessä.

Nestemäinen shampoo ja suihkusaippua

Kuten aiemmin mainitsin, nyt käyttämieni tuotteiden loputtua nämäkin kaksi tuotetta yhdistyy yhdeksi palasaippuaksi.

Kynsilakka ja kynsilakanpoistoaine

Mä rakastan lakata mun kynsiä. Siitä kertoo muun muassa se, että omistan tällä hetkellä varmaan erilaista puolikuivunutta kynsilakkaa. Uusia en enää osta. Jos haluan kynsistä esimerkiksi keikkaa tai festareita varten erikoisemmat, niin tulen käyttämään paikallisia/lähialueen kynsisalonkeja. Näin lakkaa ei tarvitse ostaa kotiin, tuen pieniä yrityksiä ja lakkauskin pysyy huomattavasti kotilakkausta pidempään.

Hiusvärit

Koetan olla värjäämättä hiuksia nyt ollenkaan. Tätä olen koettanut lukuisat kerrat aiemminkin, mutta esimerkiksi punaiset hiukset on aina olleet mulle todella iso osa identiteettiä. Tässäkin noudatan samaa kuin kynsissäkin, eli en kotiin osta enää värjäystuotteita, mutta saatan joskus värjäyttää hiuksia lähialueen kampaamossa.

Valmiit karkkipussit ja muoviin pakatut sipsit

Herkkupäivien karkit ostetaan joko irtotuotteina (sitten, kun koronatilanne sen tietysti taas sallii) ja sipsit ostetaan kartonkipakkauksessa. Esimerkiksi Oikian kotimaiset sipsit on ihan älyttömän hyviä, lähellä tuotettuja ja pakkaus kierrätetään kartonkina.

Vastaa