2. äitiyspolikäynti | ViVa -hanke: luotettavaa tietoa raskausaikaan

Ajelin eilisaamuna kohti Tayssia ja ajattelin, että ehkä supistukset eivät olekaan enää tehneet kohdunsuulla mitään sen kummallisempaa ja herättelin jopa toiveita loppuraskauden urheilukiellon kumoamisesta. Kävin aluksi mittauttamassa verenpaineen hoitajalla ja kerroin hänelle samalla viimeaikaisista liitoskivuista ja supistuksista. Äippäpolikäynti oli tarkoitettu varsinaisesti istukan kontrollia varten, joten koin, että supistuksista ja muista vaivoista mainitseminen voisi olla aiheellista. 
Hetken päästä miesgynekologi kutsui minut huoneeseensa. Olin vähän jännittynyt, sillä edelliset kokemukseni miesgynestä alkuraskauden ultrassa ja parin viikon takaisen päivystyskäynnin mieslääkäristä olivat horjuttaneet melko roimasti uskoani miesten oikeaoppiseen tapaan käsitellä naisiin liittyviä asioita. Tämä gynekologi oli kuitenkin kuin toiselta planeetalta; hän oli erittäin asiallinen ja ammattitaitoinen. Ultrattiin ensin istukkaa ja vauvaa vatsanpäältä. Istukka on kiinnittynyt etuseinämään, virtaukset olivat hyvät, mutta muutaman laguunan hän bongasi istukasta. Laguunat ovat käsitykseni mukaan eräänlaisia kystia/ns. nesterakkuloita, joissa ei näy verenvirtausta. Laguunat ovat melko tavallisia, eikä niistä useimmiten koidu haittaa raskausaikana. Ultrattiin istukkaa vielä alakauttakin, koska tyttö piti sinnikkäästi raivotarjonnassa köllöttelevää päälakeaan juuri sektioarven edessä, eikä gyne näin ollen päässyt määrittelemään istukan kiinnittymistä arpikudokseen.
Alakautta kaikki näytti sektioarvenkin kannalta huolettomalta, mitään estettä ei tässä vaiheessa näyttäisi olevan alatiesynnytykselle. Istukka saattaa jämähtää arpikudokseen voimakkaammin kuin muualle kohdun seinämään, joten voi olla mahdollista, että sitä joudutaan käsin irroittelemaan synnytyksessä, mutta sille ei voi sitten mitään. Pääasia, että virtaukset ovat hyvät eikä istukan reuna ole enää lähelläkään kohdunsuuta. Vauvan painoarvioksi tuli 1130g.

Viimeiseksi gynekologi mittaili ultralla kohdunkaulaa. Hän ei siinä ultratessa sanonut juuri mitään, mutta puettuani ja istuttuani alas hän kertoi kohdunkaulan lyhentyneen merkittävästi. Edellinen mitta oli 29mm (äitiyskortissa luki virheellisesti 25mm), ja tällä hetkellä mitta oli 21-22mm. Lyhentymistä oli siis kuukaudessa tapahtunut 7-8mm, ja riskiraja 25mm oli jo ohitettu. Ennenaikaisen synnytyksen uhka on ”merkittävä”. Gynekologi sanoi, että saisin heti kaksi ampullista kortisonia pistoksena lihakseen ja seuraavana päivänä saisin samanlaisen annoksen. Kortisonin tehtävänä on kypsyttää vauvan keuhkoja siltä varalta, että synnytys käynnistyisi ennen turvallisia 34-36 raskausviikkoja. Totaalista vuodelepoa hän ei onneksi määrännyt, sairaalassa makuuttamisesta ei ole kuulemma todettu olevan hyötyä ja ihmisen täytyy myös saada raitista ilmaa. Rauhallinen ulkoilu lasten ja koiran kanssa on siis edelleen sallittua, huh. Kerroin, että olen ollut sairauslomalla jo parisen viikkoa kipujen ja supistusten vuoksi, ja tänä aikana koittanut levätä sen minkä voin. Tosin olen vaihtanut viimeisten kahden kuukauden aikana lattian eteiseen, maalannut seinät, käynyt kevätmessuilla ja järjestänyt suunniteltua suuremmaksi paisuneet syntymäpäiväjuhlat, joten vieläkin olisi voinut enemmän höllätä. 
Sain äitiyspolille kontrolliajan kahden viikon päähän (2.5.). Toivottavasti kohdunkaula ei enää ihan samaan tahtiin kypsyisi. Onneksi avautumista ei ollut alkanut tapahtumaan, joten ihan kamalaa paniikkia tytön ennenaikaisuudesta ei ole. Gynekologi sanoi, että on hyvin yksilöllistä, kuinka tästä eteenpäin sujuu. Joillain kypsyminen lakkaa kokonaan ja joillain jatkuu vain levosta huolimatta. Ainoa konkreettinen ohje, jonka hän pystyi antamaan on se, että minä itse äitinä ja synnyttäneenä naisena olen paras henkilö arvioimaan tilanteen. Synnytysvastaanotolle saa mennä tarkastuttamaan tilannetta, jos vähänkin huolettaa ja ainoa lääketieteellinen hoito on tällä hetkellä vauvan keuhkojen valmisteleminen ja synnytyksen mahdollisesti käynnistyessä ennen 34. raskausviikkoa supistuksia voidaan estää tiputushoidolla. 
⧫   ⧫   ⧫   ⧫   ⧫   ⧫   ⧫   ⧫   ⧫Olen ollut onnekas saadessani käydä raskausajat läpi täällä Valkeakoskella. Neuvolasta ja Tampereen yliopistollisesta sairaalasta olen saanut kaiken mahdollisen tiedon, minkä ikinä olen tarvinnut. Koskaan ei ole tullut sellaista tunnetta, että kysymyksiäni vähäteltäisiin tai ettei minua kuunneltaisi. Näin ei kaikkialla ole, ja esimerkiksi tuttavaperheeni neuvolassa pääkaupunkiseudulla hoito ja tiedonsaanti on kuulemani mukaan ollut melko erilaista. Ensisynnyttäjien ja nuorten perheiden tukeminen ja kannustaminen kauaskantoisiin terveysvalintoihin on ensisijaisen tärkeää. Luotettavaa tietoa voi olla vaikeaa löytää, varsinkin, jos neuvolassa painostetaan hankkimaan tietoa omin voimin tai pelkkien ohjelehtisten varassa. Tampereen ammattikorkeakoulu ja Pirkanmaan sairaanhoitopiiri ovat yhdistäneet tässä asiassa voimansa, ja luoneet ViVa -hankkeen, jonka tehtävänä on tuottaa luotettavaa tietoa kaikille iästä, sukupuolesta tai kulttuurista riippumatta liittyen seksuaali- ja lisääntymisterveyteen. ViVa tuo tietoa kaikkien käyttöön niin Youtubevideoiden kuin myös netti- ja facebooksivujensa kautta ja sieltä löytyy paljon tutkittua tietoa liittyen raskauteen, synnytykseen ja vauva-aikaan. Viva -hankkeen materiaalien tuotantoa rahoittavat Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja Sosiaali- ja terveysministeriö (STM). Yhteistyökumppaneita ovat mm. Tampereen kaupunki, Suomen Kätilöliitto ry, Väestöliitto ry, Mannerheimin Lastensuojeluliiton Hämeen piiri ry ja Vauvantai.

Vaikka itselläni on kokemusta raskauksista ja kahdesta hyvin erilaisesta synnytyksestä, niin olen silti käynyt Vivan youtubekanavalla vielä kertaamassa esimerkiksi synnytykseen liittyviä asioita. Tieto luo turvaa. Vaikka kaikki ei läheskään aina mene niin kuin on suunnitellut, toivonut tai haaveillut, niin tieto etukäteen mahdollisista komplikaatioista tai epäkohdista auttaa käsittelemään ja toimimaan muuttuvissa tilanteissa. 
ViVan somet löytyvät näiden linkkien takaa. ViVan YoutubeViVan nettisivutViVan Facebook.

Yhteistyössä Tamk ja PSHP
Somet

Posted by

Moikka! Olen Heidi, 27-vuotias bloggaaja, harrastevalokuvaaja ja kolmen lapsen äiti Pirkanmaalta. Blogini on kokoelma minulle tärkeitä asioita, kuten lapsiperhearkea, luonnonystävän teemoja sekä hyvinvointia käsitteleviä aiheita.

Vastaa